Hlavní obsah

Nový přístroj lépe vyšetří nedoslýchavost či hluchotu

Novinky, Dana Lipovská

ORL oddělení Krajské nemocnice T. Bati začalo jako první ve Zlínském kraji používat nový moderní přístroj k objektivnímu vyšetření sluchu. Na rozdíl od starších přístrojů není nutná spolupráce pacienta jako při běžném audiometrickém vyšetření.

Foto: Nikola Hofmanová
Článek

Přístroj je výjimečný tím, že dokáže měřit práh sluchu na více frekvencích. Výsledkem je potom zcela objektivní audiogram, laicky řečeno, lékaři nejsou odkázáni na to, kdy pacient zmáčkne tlačítko, že slyší tón.

„Přístroj pracuje na principu zjištění aktivity v podkorových sluchových centrech na úrovni mozkového kmene po stimulaci zvukem. Dá se použít nejen k měření prahu sluchu, ale i k rozlišení úrovně, na které je sluchová dráha poškozena – zda se jedná o špatnou funkci středního či vnitřního ucha, anebo je problém v průběhu sluchového nervu, například útlakem z nádoru,” popsal fungování přístroje primář ORL oddělení KNTB MUDr. Martin Světlík.

Přístroj je určen k vyšetření pacientů s poškozením sluchu, především pro zpřesnění diagnózy. Používá se ale například také k vyloučení simulace či naopak disimulace nedoslýchavosti či hluchoty.  

Reklama

Výběr článků

Načítám