Hlavní obsah

Nový domov pro seniory poskytne 122 lůžek pro Telč a okolí

Novinky, Věra Breiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na okraji Telče, obklopen zelení, bude stát nový domov pro seniory – SeniorCentrum společnosti SeneCura. Po poklepání na základní kámen na konci minulého týdne nyní začala výstavba zařízení, které bude mít celkem 122 lůžek, 62 jako Domov pro seniory, 60 pro Domov se zvláštním režimem.

Foto: Věra Breiová
Článek

Domov se zvláštním režimem je určen hlavně pro osoby s Alzheimerovou nemocí či jiným typem demence. Tomu bude SeniorCentrum architektonicky a technicky přizpůsobeno.

„Samozřejmostí je bezbariérovost, barevné prvky usnadňující orientaci, co největší přístup světla v kombinaci s vhodným osvětlením,“ uvedl architekt Pantelis Larcou. Významnou součástí celého areálu bude terapeutická meditační zahrada, tzv. Memory garden.

Pro projekt bude využit i stávající objekt prvorepublikové školy v původní rozlehlé zahradě se vzrostlou zelení. „Bývalou školu zrekonstruujeme, k ní pak dostavíme bezbariérovou novostavbu dispozičně a provozně řešenou tak, aby vyhovovala všem klientům,“ popisuje Larcou.

Součástí projektu bude i dům s 22 malometrážními byty pro vitálnější seniory, kteří jsou schopni samostatného bydlení, nicméně budou moci využít doplňkové služby a SOS péči SeniorCentra.

„Vytváříme koncept takových domovů pro seniory, které jsou opravdovým domovem,“ vysvětluje Anton Kellner, generální ředitel SeneCura s. r.o. a společnosti Senior Holding, která je investorem projektu. V domově se vytvoří přátelská společenství-domácnosti seniorů na schématu společného obývacího pokoje s jídelními stoly a kuchyňkou, na který budou navazovat jednotlivé „ložnice“ – pokoje klientů.

„Každá domácnost má také společnou terasu, která spolu s obývacím pokojem seniory sdružuje, vytváří živoucí prostředí a podporuje jejich aktivitu,“ popisuje Kellner.

V prostorách domova budou zřízeny „memory koutky“ s historickým nábytkem a dekoracemi pro aktivizaci vzpomínek a stimulaci mysli seniorů. V přízemí bude společenský sál, hobby místnost s keramickou pecí a přednášková místnost, ale i kaple, fitness specializované pro seniory a prostor pro rehabilitace a masáže nebo kadeřnictví. 

„Tyto naše prostory budou sloužit i ostatním seniorům z Telče a okolí v rámci podpůrného programu 77+ a dalších,“ slibuje architekt Larcou. Lidem z okolí bude přístupná také jídelna v přízemí. 

Významnou součástí domova bude zahrada. „Jednu část upravíme na Memory garden – systém uzavřených smyček pro nekonečné procházení. Zahradnické řešení a vybavení pak poskytne seniorům mnoho vjemů a podnětů. Bude zde třeba bylinkový záhon, ovocný sad, ale i vodní prvek, nějaká zvířátka, hmyzí domek či dendrofon,“ vypočítává Pantelis Larcou.

Nový domov v Telči budou moci využít i zájemci o odlehčovací pobytovou službu či o denní stacionář. SeniorCentrum se stane také významným zaměstnavatelem – provoz bude zajišťovat zhruba 65 zaměstnanců. Ti budou moci využít služeb dětské skupiny, která bude součástí SeniorCentra a bude se starat o děti od 1 do 6 let.

„Programy seniorů a dětí se budou často prolínat, protože z dalších našich domovů víme, že to má pozitivní vliv na obě skupiny,“ zdůraznil Kellner.

Reklama

Výběr článků

Načítám