Hlavní obsah

Nový betlém na náměstí v Uherském Brodě

Novinky, Elen Sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vánoční výzdobu na Masarykově náměstí v Uherském Brodě v letošním roce doplnil nový betlém.

Foto: Elen Sladká
Článek

Dřevěné vyřezávané sochy v životní velikosti pocházejí z dílny světoznámého řezbáře Jiřího Halouzky z Jiříkova u Rýmařova, který je již třetí generací řezbářské rodiny. Jeho dílo je známé po celém světě, je dokonce zapsán do české Guinnessovy knihy rekordů jako tvůrce největšího betlému na světě.   

Betlém má oproti minulým letům o hodně více figur. Právě narozený Ježíšek leží v jesličkách a Panna Maria a svatý Josef o něj pečují. Pastýři a tři králové mu přinášejí dary, andělé ho hlídají. Scéna je doplněna i spoustou zvířat. Nechybí vůl, oslík, ovečky, kozy, slon, velbloudi, slepice aj. Ve večerních hodinách je betlém nasvětlen a dýchá krásnou vánoční atmosférou, kterou vyjadřuje i nápis nad betlémem „Pokoj lidem dobré vůle“.  

Na náměstí se ovšem nachází ještě jeden Ježíšek. Jeho podobu určily speciálně české děti a můžete ho vidět na Ježíškově poště pod vánočním stromem.

„Před pár lety jsme se agentura na Božím Daru a já dali dohromady a vypsali soutěž pro děti, jak vypadá český Ježíšek. Přišlo třicet tisíc dopisů a z těch porota vybrala, jak Ježíšek v představách českých dětí vypadá. Já jsem ho podle toho návrhu zhmotnil. Je to asi osmiletý chlapeček s blonďatými vlásky, křídly a čepicí s velkou bambulí,“ řekl Jiří Halouzka při své návštěvě Uherského Brodu.

Do Ježíškovy pošty mohou děti dávat své dopisy s přáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám