Hlavní obsah

Novoroční střízlivění se opět neslo v duchu prověrky fyzických i psychických schopností

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistická akce s dlouholetou tradicí, kterou pořádá odbor Klubu českých turistů Ústí nad Orlicí, přináší turistům se sportovním duchem hned první den v roce, v patřičně veselém duchu, prověrku potřebných schopností do následujících dní roku.

Foto: ing.Ján Bajus

Že je třeba hned do prvního dne nového roku vykročit zvesela, dosvědčila skupina sportovně založených turistů.

Článek

Jak na Nový rok, tak po celý rok - řekla si před šestadvaceti lety skupinka horlivých turistů a vykročila zvesela do okolní přírody. Záhy se akce ujala jako tradice a s různým stupněm obtížnosti daných přírodou i vytyčeným programem provází účastníky prvním dnem měsíce ledna.

Byly časy s třeskutým mrazem, i blátem a deštěm. Tradice se však stala silnější než všechny nepříjemné a mnohdy velice obtížné nástrahy. Časy se však mění, jak v přírodě, tak v lidské povaze. Současná zimní období s nádechem jara přejí především přátelským setkáním s veselým a zábavným programem.

Tak tomu bylo i v letošním roce, kdy se dvacetičlenná skupina vydala na neznámou desetikilometrovou pouť, tentokrát fyzicky nenáročnou a jen po okolí města. K procházce využili upravenou suchou cyklostezku, pozdravili krásu Tiché Orlice skrytou za bohatou vegetací, připomněli si na Oldřichovicích Kocianovu vilu s vymalovanými houslemi na omítce, vynechali blátivou cestu přes letiště a přes Wolkerovo údolí s městským parkem s informačními tabulemi, na kterých se lze dočíst, jaká je zde vegetace a živočichové, dorazili na sídliště Dukla.

Nic netušící skupina najednou stála v cíli, kterým byla již rozsvícená malá hospůdka s připraveným občerstvením, jak v pohádce O Sněhurce a sedmi trpaslících.

Nic však není zadarmo, a tak nastal čas vědomostních testů. Zapátrat v paměti, sáhnout do znalostí školních let i zkušeností, co přinesl život, vyžadoval hned první úkol s doplněním památek a měst na slepé mapě. O nic snadnější nebyly ani další promítané diapozitivy se starými fotografiemi historie města. Ne každý poznal, o které místo se v současnosti jedná.

Zadání posledního testu vyžadující pojmenovat místa v orlickoústeckém okresu a určit vyobrazené řeky z oblastí celých Čech, nebylo vůbec snadným úkolem.

A tak závěrečné vyhodnocení a udělené ceny byly zaslouženou odměnou. Vedle nástěnných kalendářů, obrazu, publikace a kancelářských potřeb, hlavní cenou byl notebook. A že měl výherce Toník Vlček jaksepatří radost, netřeba komentovat.

Nikdo však smutný nebyl, každý nějakou odměnu získal, a navíc výborný pocit příjemně stráveného odpoledne mezi přáteli a možná i touhu otevřít doma nějakou encyklopedii.

Tak skončila pro dvacet účastníků zimně-jarní procházka 1. ledna 2018 s hřejivým pocitem, že všechny následující dny tohoto roku budou stejně krásné a zajímavé.

Reklama

Výběr článků

Načítám