Hlavní obsah

Novohradská hradní expozice nabízí zimní prohlídku buquoyských interiérů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejvýznačnějších rodů v Českém království byl prohabsburský rod - Buquoyové. Zimní prohlídky hradu nabízejí Buquoyské interiéry a Pohled do měšťanské domácnosti na počátku dvacátého století. Tu tvoří pět nově instalovaných místností bytu v autentických prostorách paláce pro panské zaměstnance.

Foto: hrad Nové Hrady
Článek

Gotický hrad Nové Hrady na Českobudějovicku byl postaven v první polovině 13. století. Podle dochovaných písemných pramenů majetek Vítkovce Ojíře ze Svin byl prodán bratrům Janu, Petrovi, Joštovi a Oldřichovi z Rožmberka. (roku 1359). V této době patřilo Novohradského panství mezi největší rožmberské majetky.

V 16. století byl hrad natolik poškozen, že se uvažovalo o jeho stržení. Nakonec byl hrad podle návrhů italského architekta Antonia opraven a nově opevněn. Po smrti posledního Rožmberka Petra Voka přešlo panství podle dědické smlouvy do majetku pánů ze Švamberka (v roce 1611).

Krátce na to vypuklo stavovského povstání (1618 - 1620). Hrad byl obléhán císařskými vojsky a dobyt v červnu 1619 generálem Buquoyem. Karel Bonaventura Buquoy za své zásluhy a finanční půjčku získal od císaře některá protestantská panství, mezi nimi i Nové Hrady na Českobudějovicku. 

Při následném tažení do Uher byl Karel Bonaventura zastřelen a na novohradské panství dosazuje jeho manželka Marie Magdalena správce. Poté, co v roce 1623 natrvalo přesídlila z Belgie do Čech, nechala na novohradském náměstí vybudovat rezidenci. V této rezidenci Buquoyové sídlili do počátku 19. století, kdy byl postaven nový empírový zámek. 

Novohradský hrad byl využíván už jen pro bydlení panských úředníků a k hospodářských účelům. Po druhé světové válce bylo panství zkonfiskováno.

V současné době hrad nabízí dvě prohlídkové trasy: Buquoyské interiéry a Byt panského úředníka.

Hrad

Expozice připomíná historii rodu Buquoyů od příchodu zakladatele rodové větve v Čechách Karla Bonaventury Buquoye až po výstavbu nového zámku na předměstí Nových Hradů a založení přírodně krajinářského parku v Tereziině údolí.

Většina místností je rekonstruována na základě kvašů z poloviny devatenáctého století od B. Strobela se zobrazením interiérů nového zámku z poloviny 19. století.

V horním patře věže se nachází expozice buquoyského sklářství vybudovaná ve spolupráci s Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích, kde jsou vystaveny jednak exponáty z čirého skla zdobeného řezbou či brusem, tak s ukázkami unikátního černého či červeného neprůsvitného skla hyalit. Nachází se tu rovněž původní rodová knihovna čítající více než 15 000 svazků.

Byt panského úředníka

Pohled do měšťanské domácnosti na počátku dvacátého století nabízí pět místností bytu nově instalovaných v autentických prostorách paláce, jenž byl v 19. století adaptován na byty pro panské zaměstnance.

Vystaven je i soubor nábytku z pozůstalosti novohradského lékárníka nebo sbírka impresionistických krajin z přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Prohlídky zimního hradu se konají od 21. ledna, v únoru a březnu: ve středu a v pátek od 14 hodin (na objednání).

Reklama

Výběr článků

Načítám