Hlavní obsah

Novinky v jednodenní chirurgii představil Ostravský gynekologický den

Novinky, Věra Šejdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměření na pacientky, jejich komfort, zkrácení doby trvání zákroků i hospitalizace. To jsou hlavní témata, kterým se věnoval III. Ostravský gynekologický den, kterého se zúčastnilo bezmála dvě stovky lékařů. Význam gynekologického dne potvrdil svou účastí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jiří Maléř

Ostravský gynekologický den

Článek

Stručně řečeno jednodenní péče v ambulantní gynekologii. Toto téma naplnilo program třetího ostravského gynekologického dne, který byl rozdělen do tří částí. Tou první byl operační workshop na sálech centra Gynet v Ostravě-Zábřehu, kde pařížský operatér i místní specialisté představili svým kolegům nové endoskopické postupy. Druhou částí byly odborné semináře, které již proběhly v příjemném prostředí nového ostravského klubu Heligonka. Ten nabídl originální propojení odborného gynekologického dne s jeho společenským večerem, o který se postaral koncertem Jarek Nohavica.

Hlavním hostem byl pařížský operatér Nicolas Castaing, který podle svých slov rád přijal pozvání do Ostravy od šéflékaře Gynetu Hynka Kudělky, který jej v minulosti navštívil v Paříži, kde spolu provedli několik operačních zákroků. „Okamžitě jsme věděli, že naše myšlení, naše vize je jednotná. Proto jsem přijal pozvání a přijel vašim výborným lékařům ukázat nové postupy v operativě, které jednoznačně cílí na komfort pacienta. Dokážeme tak zkrátit dobu operačního zákroku i dobu hospitalizace,“ přiblížil Nicoalas Castaing.

Jeho slova doplnil šéflékař ostravského gynekologického centra Gynet Hynek Kudělka, který je hlavním organizátorem Gynekologických dnů. „Současná gynekologie prochází novým trendem, kdy pacientky nechtějí trávit noci v nemocnicích, a proto se operativa přesouvá do ambulantní sféry. Co vše a v jakém čase operatéři v režimu jednodenní chirurgie dokáží, jsme se dnes snažili představit kolegům. Chtěl bych moc poděkovat všem přednášejícím, celkem jsme mimo operačního workshopu měli dalších deset přednášek. Věřím, že všichni kolegové, kteří se sjeli z celé republiky, si odnesli užitečné poznatky a díky Jarku Nohavicovi a klubu Heligonka i příjemný zážitek a budou na Ostravu hezky vzpomínat,“ uzavřel Kudělka.

Reklama

Výběr článků

Načítám