Hlavní obsah

Novinky sezóny 2013/14 v Jihočeském divadle

Novinky, Hana Mráčková

Po úspěšné letní sezóně na českokrumlovském Otáčivém hledišti se soubory Jihočeského divadla vracejí na své domácí scény. Nabídka připravovaných titulů je skutečně pestrá a v mnoha inscenacích se objeví tuzemští i zahraniční hosté.

Foto: archiv Jihočeského divadla

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích

Článek

Baletní soubor připravuje dvě nové inscenace, třetí pak ve spolupráci s operou Jihočeského divadla. První, jejímž tvůrcem i režisérem je šéf souboru Attila Egerházi, nese název Kauza Kafka. Inspirací pro ni byla osobnost a život spisovatele F. Kafky. Představení vzniká ve spolupráci s Landestheater Niederbayern v Pasově a za účasti nizozemských hostů.

Další premiérou bude komponovaný večer MOZ-ART. Kromě choreografie Mirabell A. Egerháziho se mohou diváci těšit i na choreografii Jiřího Kyliána Šest tanců (Six dances).

A balet do třetice – s operou JD připravuje dvojvečer, jehož první částí bude scénická kantáta Maria De Rose Et nunc et semper (Nyní a navždy), druhou pak jednoaktová Mascagniho opera Sedlák kavalír.

Soubor činohry přichystal premiéry tří her, které vznikají přímo pro něj. Už 25. října uvede horskou baladu Advent v režii Martina Františáka, který je zároveň jejím autorem. V lednu se na jevišti objeví novinka autorské dvojice M. Glaser – O. Šubrtová s názvem Blackout. Hra na rozloučenou (Martin Glaser na jaře opustí post uměleckého šéfa činohry JD) zkoumá křehkost lidství po kolapsu rozvodné sítě uprostřed mrazivé zimy.

V závěru sezóny s činoherním souborem nastuduje svou novou hru režisér Petr Zelenka, jenž ji píše přímo pro konkrétní členy souboru. Repertoár obohatí také komedie P. Quiltera Je úchvatná, studiová hra dramatika D. Giesselmana Louis a Louisa a v neposlední řadě i poetické drama Federica Garcii Lorcy Yerma. 

Malé divadlo chystá dvě představení pro nejmenší – O jednom malém ježkovi a Zvířátka a petrovští. Školáci se mohou těšit na Etiketu pro sígry režiséra Janka Lesáka a vysokoškolákům je určena inscenace Gulliver’s trek – premiéra cesty krajinou, která by mohla být Anglií 18. století, ale i bizarními a fantaskními světy, na které je specialistou posádka slavné vesmírné lodi Enterprise, je naplánována na listopad.

Co si počne zkušený player, který celý život tráví v počítačovém herním světě, když nečekaně osiří a zjistí, že musí zvládnout každodenní starosti, prozradí plenérová inscenace Quijote!, variace na román Miguela de Cervantese.

Opera JD v nové sezóně uvede atraktivní klasické tituly ale i - jak bylo řečeno výše - současnou skladbu. Na přelomu září a října nabídne divákům operu G. Pucciniho Tosca. Představení vzniklo v koprodukci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni a bude hráno v blocích několika představení – první je na programu od 27. září do 2. října 2013, druhý na jaře 2014.

Dalším klasickým dílem, které opera chystá, je nesmrtelná Bizetova Carmen. Na své si přijdou i fanoušci lehčího žánru - na jaře 2014 je čeká hudební adaptace filmové veselohry Holka nebo kluk v divadelní úpravě A. Procházky.

Více informací o titulech a aktuality o přípravách představení najdete na webových stránkách www.jihoceskedivadlo.cz, kde si můžete zároveň rezervovat vstupenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám