Hlavní obsah

Noví muži českého popu si jdou svou cestou. Každý z nich je svým způsobem zajímavý a svůj

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Co spojuje tři nové muže českého popu, je hlavně Morava, odkud všichni tři pocházejí. Nejsou ani žádnými začátečníky, něco už mají za sebou. A i když ani Pavel Novák junior, ani Vlady Gryc a ani Josef Bouda nežijí v Praze, budování umělecké kariéry se jim daří.

Foto: archiv autora

Zpěváci Pavel Novák jr., Vlady Gryc a Josef Bouda.

Článek

Přerovský rodák Pavel Novák junior je synem kdysi slavného Pavla Nováka (1944 - 2009), ale svou "cestu ke slávě" si musel prošlapat stejně sám. Dokonce ve svých začátcích vystupoval jako Pavel Riedl, to měl ještě za zády rockovou kapelu Pirillo. Později koncertoval se zpěvačkou Danou Vrchovskou a posléze s kapelou Family, kde už vystupoval se svým otcem.

Po otcově smrti se Pavel Novák junior vrhl opět na sólovou kariéru a je neuvěřitelně pracovitý. Během uplynulých šesti let má za sebou stovky koncertů. Jednak pokračuje v hudebně-výchovných pořadech pro děti, jednak koncertuje pro dospělé publikum. Rok po smrti otce zorganizoval sérii vzpomínkových koncertů, z nichž vzešlo DVD "Jsi tady stále" a loni vyšlo dvojalbum "Pavel Novák je tu stále", na kterém nazpíval zcela po svém celkem šestadvacet starých otcových hitů.

Vedle toho si však jde vlastní cestou. Nazpíval nejen  vánočně laděné album, na němž má například i duet s Leonou Machálkovou, ale původní repertoár přináší i jeho aktuální autorské album "Neřesti a ctnosti".

O něco složitější to má zpívající textař Vlady Gryc, který pochází z Ostravy. Před lety sice začínal v severomoravské metropoli, kde se učil tančit u legendární Jarky Calábkové, zatímco první zpěvácké a muzikantské zkušenosti získával u věhlasného hlasového pedagoga Lea Jehneho a slavného kapelníka Vladimíra Figara, ale poté, co zkoušel štěstí v USA a Kanadě, se nakonec usadil v Berlíně. Přesto se snaží o přízeň českého publika.

V Berlíně spolupracuje už nějakou dobu s dnes už renomovaným hudebníkem, skladatelem a aranžérem Hellmutem Sickelem (exmanželem zpěvačky Heleny Vondráčkové, pozn. aut.) , který je autorem i prvního Grycova singlu s písničkami "Tchýně" a "Mája". Dále je to skladatel Michal Worek, a proto je také tu a tam vidět v Praze, kde vznikl i "crazy" videoklip na hitovku "Tchýně".

Jako textař spolupracuje Vlady Gryc s rockovou zpěvačkou Tanjou a dalšími interprety a kapelami. Pro letošní rok chystá své autorské album, dva videoklipy i několik vystoupení v Česku. Mezi jeho letošní plány patří  natočení nového duetu, ale jméno zpěvačky, která s ním dvojzpěv natočí, prozatím tají.

Třetím zajímavým zpěvákem je rodák z Bučovic Josef Bouda, který je tváří i hlasem formace Karel Gott revival Morava. Skupina slaví letos deset let existence a s písničkami Karla Gotta má úspěchy na jevištích v Česku i na Slovensku, loni si zahrála v Dubaji. Je to jistě dáno i repertoárem zlatého slavíka, ale faktem zůstává, že právě elegantní Josef Bouda propůjčuje Gottovým  písničkám hodně ze sebe samého, což v jeho případě znamená tvárný a příjemný hlas, perfektní vystupování a v neposlední míře šarm. Nic neponechá náhodě, což dokládá každé jeho vystoupení.

O základu a začátku kapely Karel Gott revival Morava rozhodlo před deseti lety setkání s hudebníkem Radkem Vernerem, s nímž je Josef Bouda muzikantsky i stylově na stejné vlně. Díky tomu se tato revivalová partička má tak čile k světu.

Reklama

Výběr článků

Načítám