Hlavní obsah

Nové Mlýny vydaly kapitální rybu, více než dvoumetrového sumce

Novinky, Jiří Lukeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu se přiklonila na Novomlýnských jezerech štěstěna k sportovnímu rybáři Ludvíku Vyskočilovi z Velkých Hoštic na Opavsku. Ulovil kapitálního sumce o délce 210 centimetrů a váze 76 kilogramů.

Foto: Jiří Lukeš

Více než dvoumetrového sumce, kterého se podařilo ulovit na Novomlýnských jezerech, museli na břeh nakonec vytáhnout tři statní muži.

Článek

Šťastný vyznavač Petrova zdaru jednapadesátiletý Ludvík Vyskočil se věnuje rybaření, které je jeho velkou láskou a koníčkem od svých pěti let a na Novomlýnské nádrže jezdí již 25 let a tento čarokrásný kout jihovýchodní Moravy mu učaroval.

Už před několika lety se mu podařilo na horní nádrži odchytnout kapra, který vážil jednadvacet kilogramů, ale jeho největší životní rybářský zážitek a úspěch se mu vyplnil až v uplynulém víkendu, kdy se mu podařilo zdolat sumce o délce více než dvou metrů.

„Jezdím sem už více jak dvě desítky let a vody zdejších jezer mám celkem dobře prozkoumané. Sumci milují traviny a vodní stín, buď pod hrázemi nebo břehy. V jednom ze zdejších jezer jsem nalezl asi v třímetrové hloubce opravdový vodní prales, který představuje zatopený vinohrad. Je to sto dvacet metrů od břehu a tak jsem políčil asi o deset metrů před vodním pralesem na sumce masové kuličky, které zanechávají pachovou stopu. Věřil jsem, že právě ze zatopeného vinohradu nějakého kapitálního vylákám. A stalo se,“ uvedl šťastný rybář.

Po celodenním poklidném rybaření se najednou odpoledne rozdrnčela na jedné z udic signalizace. První záběr signalizoval na vlasci velkou rybu právě z míst zatopené vinice.

„Už po prvním záseku jsem tušil, že to bude něco mimořádného. Ale toto! Bránil se celou svou vahou a já věděl, že ho nesmím pustit do jeho zatopeného pralesa. To by byl konec. Zamotal by se do starých kmínků a utrhl by vlasec. Tak jsem s ním bojoval skoro dvě hodiny. Když se mi ho podařilo navést ke břehu, už jsem v rukou neměl žádnou sílu,“ popsal boj s dravcem rybář.

Byl tak vyčerpaný, že sumce se podařilo vytáhnout na břeh až s pomocí tří statným chlapů. Po nezbytném fotografování, zaměření a vážení pak sumec i s obřadným rozloučením byl pomocí rybářského saku vyveden rybáři zpět na volné jezero a vypuštěn na svobodu.

„Zaslouží si ji, bojoval statečně. Navíc jsem sportovní  rybář a je to otázka cti,“ řekl dojatý vyznavač Petrova zdaru. 

Reklama

Výběr článků

Načítám