Hlavní obsah

Nové Hrady v renesančním rouše, v hlavní roli slavností matka posledních Rožmberků

Novinky, Lucie Mrvková

Poslední říjnový víkend bude na hradě Nové Hrady opět zasvěcen tradičním podzimním hradním slavnostem. Každý rok slavnosti opanuje jedna z postav novohradské historie, letos se jedná o Annu z Rogendorfu, matku posledních Rožmberků.

Foto: Lucie Mrvková

Hrad Nové Hrady

Článek

Státní hrad Nové Hrady nabídne v těchto dnech program pro malé i velké. V pátek 27. října se od 19.30 rozproudí Oživlé dějiny hradu – noční prohlídky a v sobotu během celého dne vypuknou Novohradské podzimní slavnosti Anny z Rogendorfu.

V rámci projektu Národního památkového ústavu, který letos nese název Rok renesanční šlechty a snaží se přiblížit nejvýznamnější aristokratické a panovnické rody utvářející dějiny našeho státu, i Nové Hrady přispějí svou pomyslnou troškou do mlýna. Slavnosti jsou totiž zasvěcené nepochybně nejvýznamnější renesanční šlechtě jižních Čech, a to posledním Rožmberkům. Poměrně netradičně však nebudou pojednávat pouze o Vilémovi a Petru Vokovi, ale především o jejich matce Anně a složité situaci po smrti jejich otce Jošta III.

Hrad Nové Hrady byl poprvé zmíněn v predikátu Vítkovce Ojíře roku 1279, již v roce 1358 byl však Landštejny prodán bratrům z Rožmberka. Rožmberkové se postarali o rozšíření hradu a rozkvět města, výjimkou bylo jen krátké období husitských výbojů. 

Po vymření Rožmberků hrad získali Švamberkové, celé panství jim však bylo odebráno po stavovském povstání roku 1618. Hrad Nové Hrady v dalším roce dobyl Karel Bonaventura Buquoy, kterému toto a další panství věnoval císař Ferdinand II. jako finanční náhradu místo žoldu pro vojáky.

Buquoyové zanechali ve městě Nové Hrady nesmazatelnou stopu, a to především svou stavební aktivitou. Postupně ve městě vznikl palác Rezidence, klášter servitů a na začátku 19. století nechali na okraji města postavit zámek. V údolí pod hradem byl vybudován romantický park Terčino údolí, turisty hojně navštěvovaný dodnes. Buquoyové svá panství vlastnili až do roku 1945, kdy jim byla odebrána na základě tzv. Benešových dekretů. 

V rámci pátečních nočních prohlídek se návštěvníci stanou přímou součástí novohradské historie, setkají se s hrabaty a hraběnkami, vojáky, náruživou Žofií Braniborskou, drzou služkou Bárou, upovídaným purkrabím, tvrdohlavou Valerií Kinskou a mnoha dalšími. Nebudou chybět ani šermířské souboje a ochutnávka vín z vinařství ve Velkých Pavlovicích, pro abstinenty, děti a řidiče budou připraveny caletky a jablečný mošt. Na noční prohlídky je však nutné provést rezervaci. 

V sobotu od 10 hodin je na nádvoří připraven bohatý program. Šermířská vystoupení budou doplněna renesanční hudbou, tanečnicemi, sokolníkem či divadlem. V hraném příběhu bude Anna z Rogendorfu bojovat o vliv na své syny, které jí upírá jejich poručník Petr z Rožmberka.

Ve volných chvílích se děti mohou zúčastnit her a soutěží, zastřílet si z dětské kuše nebo vlastnoručně vyrazit Novohradský stříbrný. Hlad zažene kočovný krčmář a své zboží nabídnou i potulní jarmarečníci. Součástí vstupného je i prohlídka první nebo druhé prohlídkové trasy ve stanovených časech zdarma. Akce se koná za každého počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám