Hlavní obsah

Nové defibrilátory v sanitkách Polikliniky Česká Třebová urychlí první pomoc

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poliklinika Česká Třebová, která patří do skupiny AGEL, vybavila své sanitní vozy novými defibrilátory vyrobenými v USA. Přístroje jsou lehké, zároveň mají jednoduchou a rychlou obsluhu. Napomůžou tak k efektivnějšímu poskytnutí první pomoci.

Foto: Hana Szotkowská
Článek

Defibrilátory slouží k oživení zástavy srdečního svalu. Poliklinika zakoupila celkem čtyři nové defibrilátory v celkové hodnotě přes sto tisíc korun.

Defibrilátor je velmi dobrý pomocník při náhlé akutní srdeční příhodě a ztrátě vědomí. Zastavenému či chaoticky bijícímu srdci přístroj dokáže elektrickým výbojem vrátit správný rytmus, a tak člověku na hranici mezi životem a smrtí zachránit život.

„Po zástavě dýchání a krevního oběhu dochází k poškození mozkových funkcí již po pěti minutách. Při srdečním infarktu v první hodině potíží je nejčastější příčinou úmrtí srdeční arytmie, tzv. komorová fibrilace. Právě použití defibrilátorů umožní po výboji často navodit normální srdeční rytmus,“ uvedla hlavní sestra Polikliniky Česká Třebová Irena Horáková.

Velmi podstatnou výhodou je jednodušší a rychlejší obsluha. Nové defibrilátory mohou obsluhovat lékaři, zdravotní sestry, ale rovněž nezdravotnický personál. Výhodou přístrojů je zejména barevný monitor, na kterém se zobrazují křivky EKG. Přístroj je schopný nastavit množství energie, kterou pacient pro činnost srdce potřebuje. Díky speciálnímu systému okamžitě alarmuje jakékoliv změny ve funkci srdce. Přestože umí totéž co původní defibrilátory, má jednodušší a rychlejší obsluhu.

„V případě zástavy srdce jde často o vteřiny, během nichž hrozí například odumření mozkových buněk z nedostatku kyslíku. Okamžité použití defibrilátoru může těmto vážným zdravotním komplikacím předejít. Elektrody jsou stále zapojené v přístroji a jsou univerzálně vhodné při použití jak u dospělých, tak u dětí. Tyto parametry opět urychlují použití přístroje v krizové situaci,“ řekla hlavní sestra.

Náhlá zástava srdce může postihnout kohokoliv, kdekoliv a kdykoliv, často se tak stává bez varování. U člověka, který nedýchá, a je v bezvědomí, dochází ke snížení naděje na záchranu každou minutou až o deset procent. „Defibrilátory jsou přitom nejúčinnějším prostředkem pro znovuobnovení činnosti zastaveného srdce,“ dodala Irena Horáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám