Hlavní obsah

Nové Centrum sklářského umění v Sázavě

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do světa křehké krásy zavede návštěvníky nové Centrum sklářského umění, které se veřejnosti otevřelo v sobotu 7. června v bývalé huti František v Sázavě. Zajímavý program nabízí zájemcům všech věkových kategorií.

Foto: Jiří Cysař

Celkový pohled

Článek

Při návštěvě Posázaví jsme uvítali novou nabídku zajímavého místa, jímž je Huť František v novém sklářském muzeu. Seznámili jsme se tu s procesem výroby skla od zrnka písku po umělecký předmět. Bylo nám vysvětleno, jak se sklo taví, fouká, zdobí malováním, broušením či rytím.

Nejdříve projedeme vstupním vestibulem a pak již ¨se ocitáme ve velké hale, kde byla dříve uprostřed pec na tavení skla. Právě zde začíná prohlídka světa skla. Rozsáhlá hala s vysokým stropem a nad námi lávka druhého poschodí ještě voněla novotou.

„Připravili jsme dva prohlídkové okruhy. Jeden zavede návštěvníky do expozice, druhý jim ukáže také dílny. V době, kdy bude probíhat některý z kurzů, v nich uvidí i skláře při práci,“ uvedla Martina Kulhavá, ředitelka společnosti Cesty skla o.p.s., která nové sklářské centrum provozuje a byla na prohlídce s námi.

V dílnách se budou od jara do podzimu konat sklářské kurzy pro odbornou i laickou veřejnost. Prohlídkový okruh, který jimi povede, proto bude pokaždé jiný. Například od 9. do 13. června se v Centru sklářského umění koná kurz Rozhovor s ryteckým kolečkem, který povede Pavlína Čambalová patřící k současným světově nejúspěšnějším rytcům skla. Od 30. června do 11. července zasvětí zájemce do tajů foukání skla americký výtvarník Janusz Pozniak.

Pokračovali jsme v cestě do míst, kde se nalézá expozice skla, kterou tvoří i jedinečná dvoupatrová výstavní síň nazvaná Noemova archa. Návštěvníci uvidí na 400 děl vytvořených sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Rozsáhlá sbírka, čítající kolem 1500 předmětů od 500 autorů z celého světa, je majetkem Nadace Josefa Viewegha, která zachránila i chátrající sázavskou huť František. Prohlídku oživí řada interaktivních prvků, mimo jiné dotykové obrazovky.

Dalším místem prohlídky je historie sklářství a celý proces výroby skla. Sklářské píšťaly a historické nástroje si může návštěvník nejen prohlédnout, ale některé i vyzkoušet. Tím samozřejmě prohlídka nekončí - ještě jsme mohli navštívit dílny a spatřit, jak se sklo brousí - a to přímo s Pavlínou Čambalovou, která již vedla první kurzy.

Centrum připravilo také projektové hry pro žáky základních a středních škol, které mohou suplovat výuku v některých předmětech. Cílem je probudit v dětech zájem o sklářské řemeslo. Na pilotním projektu spolupracuje centrum se ZŠ Sázava. Nejmenší návštěvníky bude sklářskou hutí provázet a hrát si s nimi skřítek Kerblík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám