Hlavní obsah

Nové album Heleny Vondráčkové nese název Dávno vím svý

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dávno vím svý je název nového alba Heleny Vondráčkové, které vyjde 24. února a které bude jejím čtyřiadvacátým tuzemským studiovým albem. Jednu písničku z něj, skladbu Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové Podívej, řeka je stejná, zpěvačka zazpívala už v rámci vánočního koncertu v Lucerně.

Foto: František Jirásek

Helena Vondráčková v závěru svého loňského vánočního koncertu v pražské Lucerně.

Článek

Na albu, které by se mělo nést v intencích moderního šansonu, připravil autorský tým sestávající se jak z renomovaných tvůrců, tak z autorů, kteří pro zpěvačku doposud nekomponovali. Jak Helena Vondráčková, prozradila, šlo prý o úplně jiný způsob práce, ale na výsledek se těší. Tak jako tak je nahrávka natočena a na domácím hudebním trhu se objeví v podobě LP i CD ve druhé polovině letošního února.

První studiové album vyšlo zpěvačce v roce 1971 a jmenovalo se Ostrov Heleny Vondráčkové, od té doby natočila řadových studiových desek celkem třiadvacet.  

Autor těchto řádků k nim řadí i „live“ album Helena! Helena! Helena! (1972), které sice bylo natočeno za účasti publika, ale zato v dejvickém nahrávacím studiu. Následovala studiová alba Helena a Strýci (1975), S písní vstříc ti běžím (1977), Paprsky (1978), Múzy (1980), Sblížení (1981), Zrychlený dech (1982), Ode mne k tobě (1984), Sprint (1985), Sólo pro tvé oči (1986), Skandál (1988), Nevzdám se hvězdám (1998), Vodopád (2000), Helena 2002 (2001), Hádej…! (2003), Zastav se … a poslouchej (2006), Zůstáváš tu se mnou (2009) a Touhy (2013).

K těmto „studiovým řadovkám“ lze ostatně zařadit i tematicky laděná alba – Vánoce s Helenou (1995), Kouzlo Vánoc (2014), Broadway Album (1993) i Helena On Broadway (2012). Čtyřiadvacátou deskou v pořadí tedy bude již zmíněné album Dávno vím svý.

Na druhé straně album Helena zpívá Ježka (1986) bylo sice natočené ve studiu, ale protože vznikalo několik let, nelze jej považovat za klasickou „řadovku“.

Celkem vyšlo Heleně Vondráčkové téměř osmdesát alb. Jsou v nich však zahrnuta i alba tria Golden Kids, dvě alba duetů s Jiřím Kornem, jedno „live“ album s Karlem Gottem, album Hvězdolet 06, řada výběrů a kompilací, několik koncertních záznamů (Helena v Lucerně 1 a 2, Recitál) a samozřejmě desky, ať už exportní (Isle of Helena, Helena 72, I´m Your Song, Music), anebo ty, které vyšly zpěvačce v Japonsku, německém teritoriu nebo v Polsku (Film Melodies – Immortal Film Themis – Golden mowie Hits, Unter der Asche meiner Liebe ist noch Glut, Doch in der Nacht – Písně Billyho Joela, Mowie Classics, Zlota Helena, Platynowa Helena).

I když je osmdesát alb za dvaapadesát let umělecké činnosti impozantní číslo, není to číslo definitivní. Jednak zpěvačka, která v letošním roce oslaví významné životní jubileum, s deskami zdaleka nekončí, jednak existují ještě desítky (ne-li stovky) dalších alb, na kterých je zastoupena. V tomto případě jde o písničkové výběry, profily skladatelů a textařů, muzikály a projekty jiných interpretů.

V nejbližší době k nim přibude i novinkové album Leony Machálkové, které přinese nový duet právě s Helenou Vondráčkovou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám