Hlavní obsah

Nová výstava ve Zvonici Soláň představuje tři valašské fotografy

Novinky, Martina Žáčková

Zima v Beskydech svádí především k lyžování a výletům na běžkách, ale proč si ji nezpestřit i jinými zážitky? Udělejte si výlet třeba na horu Soláň nad Velkými Karlovicemi, kde se můžete při procházce po hřebeni pokochat krásnými výhledy a pak se zahřát ve zdejším informačním centru Zvonice Soláň.

Foto: Vladimír Skýpala
Článek

Zvonice Soláň je ale nejen informačním centrem pro turisty, ale také galerií či sálem pro koncerty, besedy a další komorní akce, které se tu konají pravidelně během celého roku.

Milovníky Valašska určitě potěší výstava Krajina a lidé, která ve Zvonici Soláň probíhá právě v těchto dnech. Představuje tvorbu tří valašských fotografů a jejich osobitý pohled na život v současném Valašsku.

Josef Vrážel z Karolinky patří mezi nejlepší současné valašské krajináře, v poslední době spolupracuje i s obcí Velké Karlovice a místními ski areály či hotely, takže jeho snímky zdobí řadu propagačních turistických materiálů. Jeho srdeční záležitostí jsou ale hlavně dokument a portréty, což dokládá i jeho výběr snímků pro výstavu ve Zvonici Soláň.

Další z autorů, Vladimír Skýpala z Krásna nad Bečvou, je absolventem Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Ve své tvorbě podle vlastních slov „vychází z přesvědčení, že fotografie je ‚velký švindl‘, a se zaťatou sveřepostí se pokouší vyfotografovat něco, co neexistuje. Někdy je to neexistující lehce zábavné, někdy ani není.“ Výstavu příjemně osvěžil svým subjektivním dokumentem.

Poslední z autorů, Jiří Jurečka z Křivého, rád fotí krajinu, jaká je, a také takovou, jaká není a neměla by být. Jak se na výstavě dočtete, „jeho tvorba se odvíjí od vymodlené teze, že valašská krajina je ještě jednodušší, než je. Skvělá schopnost odfiltrovat v krajině všechno důležité a zaměřit se na nepodstatné vytváří v jeho fotografiích skvělou syntézu mezi neviditelným a viditelným."

Výstavu Lidé a krajina můžete ve Zvonici Soláň zhlédnout až do 16. března.

V současné době ji doplňuje také zajímavá sbírka obrazů a výtvorů Petra Kolaře, 14letého talentovaného autisty.

A když už se budete toulat okolím, zastavte se také v Karlovském muzeu v centru Velkých Karlovic. Tam se zase můžete pokochat krásou historických pohlednic. Početná sbírka Josefa Adama představuje různá místa Velkých Karlovic na téměř třech stovkách pohlednic.

Reklama

Výběr článků

Načítám