Hlavní obsah

Nová výstava Muzea ve Šlapanicích Hračka v dřevě ukrytá osloví malé, zaujme i velké

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Od 31. května do 8. září je možno navštívit, obdivovat i zahrát si s dřevěnými hračkami v rozmanitosti podob, jak je na sebe braly a berou v našich zeměpisných šířkách.

Foto: Muzeum Šlapanice
Článek

Výstava šlapanického muzea, které je součástí Muzea Brněnska, je určena nejen dětem, ale i dospělým návštěvníkům. Na výstavě mohou obdivovat tradiční soustružené panenky a koníky z Hlinecka, pestře malované ptáčky z Pošumaví či zakuřované hračky z Valašska.

K vidění jsou i kousky, které mimo svůj region bývají vystavovány jen zcela výjimečně. Tak například unikátní jedlinské hračky, jejichž výroba iniciovaná místním učitelem změnila život v malé vsi na Podorlicku. Zajímavou, ne zcela známou výrobní techniku prezentují hračky z Krušnohoří.

Dospělí si při prohlídce připomenou i hračky, které nesou v paměti z dob svého dětství. Kromě tradiční tvorby jsou totiž k vidění díla uměleckého spolku Artěl a hračky známých českých firem z druhé poloviny 20. století. „Výstava ukáže i současnou českou tvorbu. Neobyčejně půvabná jsou zvířátka z recyklovaného materiálu vznikající pod značkou Pol Eno,“ upozorňuje autorka výstavy Veronika Stodůlková.

Výstava pamatuje na interakci, aktivní zapojení malých návštěvníků. Její součástí je herna s nabídkou množství kreativních aktivit pro malé, ale i větší návštěvníky. K výstavě jsou připraveny edukační programy pro školy.

Doprovodný program k výstavě Ahoj léto I. a II. proběhne ve dnech 28. a 30. srpna. Konat se bude opět tradiční muzejní rozloučení s prázdninami pro rodiny s dětmi, tentokrát tematicky inspirované výstavou. Připravuje se setkání s tradičními výrobci dřevěných hraček doplněné o kreativní dílny.

Pořadatelem výstavy je Muzeum Brněnska, místem konání Muzeum ve Šlapanicích, Masarykovo náměstí 18. Otevírací doba: středa – pátek 13–18 hod., sobota – neděle 10–12 hod. a 12.30–18 hod. Skupiny dle objednání. Vstupné: dospělý 40 Kč, dítě starší 6 let 20 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám