Hlavní obsah

Nová týmová hra do parku: ufobal

Novinky, Ondřej Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské parky na začátku léta lákají k pikniku na dece, nebo bezstarostnému polehávání na louce. Především v Lužáneckém parku je možné v podvečer vidět skupinky mladých lidí, kteří si užívají letního sklonku dne. Někteří si však oblíbili divácky velmi atraktivní zábavu.

Foto: Ondřej Veselý

Nahrávka červeného ufa před útokem na bránu

Článek

Už odpoledne je totiž na travnatých plochách možné zahlédnout početný hlouček sportovně oblečené mládeže házející si z plastovým diskem velice připomínajícím frisbee. Hráči ho nazývají ufo, proto také hra ufobal. Že nejde o jen tak obyčejné házení je jasné na první pohled -- rychlá vysoce organizovaná týmová hra stylem hry připomínající českou házenou.

"Hřiště je rozděleno na dvě poloviny, hráči si v týmu navzájem nahrávají tak, aby se útočník dostal blízko k soupeřově bráně a mohl střílet," popsal hru dlouholetý hráč Jonáš Holcner. "Ufo vám však nesmí spadnout na zem, pak jej získává soupeřící tým."

Ufo je na rozdíl od klasického frisbee měkčí a menší, aby nezranilo brankáře. Ten musí chytat i velice rychlé střely od útočníků, kteří do sedmimetrového brankoviště naskakují a v letu střílejí na bránu. "To jsou ty nejzajímavější momenty ze hry, občas se útočníkovi podaří při čtyřmetrovém skoku chytit nahrané ufo a ve vzduchu ještě vystřelit, po dopadu už gól neplatí," usmívá se Jonáš.

Stránky Ufobal.cz uvádějí, že hra vznikla už v roce 1989. Na webu více než stovka hráčů z Prahy a Brna organizuje tréninky a dvakrát do roka organizátoři pořádají národní turnaj. Nejbližší se chystá už za dva týdny, druhého června v Zamilovaném Hájku v Řečkovicích.

Do hry se může zapojit každý a komunita kolem tohoto sportu je velmi otevřená. Ufobal tak nabízí finančně nenáročnou pohybovou týmovou aktivitu v krásném prostředí brněnské zeleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám