Hlavní obsah

Nová tvůrčí dílna v PASK Klatovy – secesní aranže květin do irisovaného skla představí Jarka Papežová

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V neděli 7. června se v Pavilonu skla uskuteční zcela nová tvůrčí dílna, tentokrát zaměřená na spojení skla a živých květin v secesních aranžích. Tvůrčí dílnu povede známá klatovská výtvarnice Jarka Papežová, se kterou přinášíme rozhovor.

Foto: umělecké foto PAVLA LANKUSOVÁ

Klatovská výtvarnice Jarka Papežová se secesní vázou před svým ateliérem

Článek

Jak byste sama sebe představila?

Jsem především tvůrčí člověk, jsem výtvarnice a žiju a tvořím ve svém Ateliéru s duší ve Veselí u Janovic nad Úhlavou, kde mám uměleckou maringotku a starou stodolu předělanou na ateliér. Se svým mužem Janem Papežem navrhuji a tvořím zahrady. Maluju, aranžuju, zkrátka nic výtvarného mi není cizí. Vystudovala jsem střední průmyslovou školu a pak pokračovala ve studiu na Ústavu umění a designu, obor exteriérový design. Malovat jsem se ale naučila sama. Přivedlo mě k tomu vlastně rodinné dědictví. Jsem už třetí generace výtvarníků. S úctou kráčím ve šlépějích své maminky a mého prastrýce a věnuji se hlavně akvarelu a malbě květinových obrazů. Dokonce jsem si zkusila i nástěnnou malbu v Café Jednorožec v Klatovech.

Co chystáte pro klatovský Pavilon skla na neděli 7. června?

Pro návštěvníky chystám tvůrčí dílnu na téma Secesní aranže květin. Připravím materiál v podobě čerstvých květin a zeleně. Jako základ jsem vybrala drobnokvěté karafiáty, které byly právě jednou z hlavních součástí aranží té doby a byly velmi oblíbené. V obchůdku PASKu pak budou k dispozici i vázy se secesními dekory poprvé prodávané u této příležitosti. Jedná se o nádherné sklo s duhovými odlesky vyrobené technologií irisovaného skla, které hraje všemi barvami. Budeme si také povídat, jak se podobné aranže dříve tvořili a jak si lidé zdobili svoje domy. Nejprve všechno ukážu a poté pomohu účastníkům vytvořit si vlastní květinovou dekoraci, kterou si pak odnesou domů a ozdobí jí svůj nedělní stůl.

Tuto akci jsme vymyslely s kurátorkou PASKu PhDr. Jitkou Lněničkovou. Zajímám se o sklářství a historii, takže netrvalo dlouho, než jsme se my dvě seznámily. Tvůrčí dílna bude takové krásné propojení skla a křehké krásy květin. Ostatně váza a květina patří dohromady. Jsem velmi častým hostem PASKu. Je mi tam dobře, protože je to nádherné inspirující prostředí. Líbí se mi venkovní instalace, celé to propojení a využití exteriéru Pavilonu skla. Pořád se tam děje spousta nového.

Jinak od mala jsem jezdila s rodiči na Šumavu do kempů kolem šumavských skláren, kde jsem v řece sbírala duhové střepy a toužila doma mít celou krásnou vázičku. Nejraději jsem měla naši nejznámější secesní sklárnu Klášterský Mlýn. Ona zmíněná vázička je inspirovaná právě touto sklárnou firmy Johanna Lötze vdova. Takže se mi tímto projektem vlastně splní moje dětské přání...

Pro koho je vaše tvůrčí dílna určena a kde se mohou zájemci hlásit?  

Tato dílna je určena všem, kteří si chtějí odpočinout, pobýt v krásném prostředí Pavilonu skla, zpříjemnit si nedělní odpoledne a odnést si něco pro radost. Dílna bude rozdělená po hodinových intervalech 13-14, 14-15 a 15-16 hodin. Zájemci obdrží živý materiál, tj. květiny, vyberou si svůj originální kousek skla a spolu se mnou si pak sami vytvoří jednoduché aranžmá. Doporučujeme rezervaci předem, protože kapacita je 15 účastníků na hodinu. Zájemci se mohou hlásit v recepci PASKu nebo na www.pask-klatovy.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám