Hlavní obsah

Nová inscenace Alfy začala filmováním

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech se naplno rozjely práce na první inscenaci nové sezóny plzeňského Divadla Alfa, jevištní adaptaci výjimečného filmu Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

Foto: Divadlo Alfa

Film "Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?" získal Českého lva a řadu dalších ocenění doma i v zahraničí.

Článek

Třebaže půvabný příběh o hračkách na půdě na sebe bere letos divadelní podobu, práce na představení začala příznačně k předloze filmovým natáčením.

„Štáb a herci pod vedením Jiřího Barty, který se jako host ujal režie divadelní verze svého filmu, točili na plzeňských půdách. Představení začne pětiminutovým snímkem, který uvede diváky do příběhu. Jde o kombinaci hraného, trikového a animovaného filmu,” vysvětlil ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? získal Českého lva a řadu dalších ocenění doma i v zahraničí. Jeho jevištní podoba se od předlohy lehce liší, avšak základní dějová linka – boj dobra a zla - je zachována.

V příběhu se diváci setkají s hračkami, které ožívají na staré půdě. Jejich každodenní kratochvílí je hra, při které losují, kdo bude mít v ten den narozeniny. „Jak to bývá, tam kde je dobro, bývá také zlo. Právě zlá síla unese hračku Panenku Elišku a ostatní malí hrdinové se vypraví na dobrodružnou cestu za její záchranou,” dodal Jakub Hora.

Režisér  a výtvarník Jiří Barta (1948) je legendou českého animovaného filmu. Mezi jeho snímky známé u nás i ve světě patří mimo filmu Na půdě i Projekt, Diskjockey, Zaniklý svět rukavic, Balada o zeleném dřevu, Krysař, Poslední lup či Klub odložených. Významná je i jeho činnost pedagogická na pražské VŠUP a na plzeňské ZČU.

Premiéru představení Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny, které bude určeno pro děti od 5 let i jejich rodiče, prarodiče a všechny milovníky dobrodružství, chystá Alfa na konec října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám