Hlavní obsah

Nohy Bílých zajíců podupaly Prachovské skály

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svém dvacátém osmém letním táboře navštívili ve dnech 12. až 26. července děti z Bílého zajíce Prachovské skály v putováním za Cipískem.

Foto: Jiří Růzha

Velký vandr Prachovské skály 2014 - všichni účastníci tábora

Článek

Jičínsko, Prachovské skály, Jinolické rybníky, Hruboskalsko, prostě dvěma slovy – Český ráj. Tak tuto krajinu si parta nadšenců z T. O. Bílý zajíc Libochovice - pět dospěláků a dvanáct dětí, vybrala jako cíl svého v pořadí již dvacátého osmého Velkého vandru, jinak letního tábora.

Tábor je takový malý a pohodový a navíc, letos se počasí opravdu vyvedlo. Nádherné počasí přímo stvořené na koupání, to se Zajícům již dlouhá léta nepovedlo. Oborský rybník u Jinolic, vzdálený lesní cestou asi 2,5 kilometru, byl na celý týden pravidelným cílem odpoledních vycházek. Je to taková hodně zdrobnělá obdoba Mácháče, ale příjemné prostředí, pěkné koupání a dostupnost. To jsou jeho přednosti.

Dopolední činnost byla vždy tvořivá, modelářská, ale i úklid a takové ty pravidelné tábornické činnosti. Jako loupání brambor, mytí nádobí a podobně. Kuchařka Leontýnka se jako vždy překonávala a pravá domácí strava chutnala všem.

Ovšem nejen koupání bylo cílem tábora, ale hlavně výlety. V putování za Cipískem táborníci navštívili Rumcajsovu jeskyni, kde nejmladší člen výpravy, tříletý Šíma, nechal Cipískovi u postýlky své dudlíky, loučil se s nimi opravdu těžce. V Jičíně pak navštívili Rumcajsovu ševcovnu. Malinké, dá se říci muzeum, kde si děti mohou vyzkoušet a sáhnout na vše co tam vidí. Něco úžasného. Na Valdické bráně se všichni podívali na úchvatné jičínské náměstí.

Ovšem dva hlavní výlety byly naplánované na konec tábora. Tím prvním byla trasa Prachovskými skalami, po vyhlídkách, skalních útvarech a Císařskou chodbou. Občerstvení v hotelu Prachovské skály a pak zpět po nejkrásnějších vyhlídkách Prachovských skal.

Druhý výlet byl trošinku dále. Asi tak 17 km od Prachovských skal se nachází Hruboskalsko, nádherná část Českého ráje. Zámek Hrubá Skála použili táborníci jako základnu a pak hurá přes skalní města až na hrad Valdštejn. Po prohlídce hradu a malém občerstvení v podhradí zase zpět přes vyhlídky U lvíčka, vyhlídku na Kapelu, Arboretum Bukovina s nádhernými stromy, Adamovo lože, kde hledali prince Bajaju, opět na Hrubou Skálu. Byl to nádherný celodenní výlet.

Vše krásné jednou končí. Velký vandr se opravdu povedl. Čtrnáct dní uteklo jako voda, bylo krásně, bylo hravě a hlavně bylo kamarádsky. Na závěr dostal každý na památku jednu ze tří plyšových figurek Rumcajse, Manky a Cipíska. A pak jen poslední přípitek, poslední poradní oheň a v sobotu náruč rodičů a sliby, že se určitě všichni brzy opět sejdou.

Bílého zajíce čeká pár jednodenních akcí a pak již lednová Expedice Krkonoše VII.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám