Hlavní obsah

Noční prohlídky zámku Moravská Třebová představí mučírnu i alchymisty

Novinky, Jindřich Kos

Ve čtvrtek 30. dubna budou na zámku v Moravské Třebové po setmění probíhat prohlídky zámeckých okruhů Středověká mučírna a Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny. Oba tyto okruhy jsou samy o sobě dost tajemné a v případě mučírny i strašidelné. Po setmění však jejich atmosféra získá na působivosti.

Foto: Jindřich Kos

Noční zámek

Článek

Jestli nevíte, co zajímavého podniknout večer na čarodějnice, tak na zámku v Moravské Třebové můžete navštívit temná sklepení nebo zámeckou věž s jejich expozicemi.

Je známým faktem, že v minulosti ženy, obviněné z čarodějnictví dříve nebo později končily v mučírnách. Hrůzné metody středověkých výslechů měly za následek, že se většina obviněných přiznala k čemukoli, jenom aby ukončily jejich týrání na mučidlech. Bohužel tím jejich utrpení ještě nekončilo. Oblíbenou procedurou bylo také užívání takzvaných stoliček pro čarodějnice, které byla „polstrována“ ostrými hroty.

Alchymistická laboratoř není tak strašidelná, ale o to víc je záhadnější. Tajemství výroby kamene mudrců se vám asi v naší alchymistově dílně nepodaří odhalit, zato se seznámíte s historií působení alchymistů na šlechtických dvorech renesančních velmožů, mezi které patřil i třebovský pán Ladislav Velen ze Žerotína. Jeho osobní lékař a dvorní alchymista Marcus Eugenus Bonacina mu údajně vyráběl pitné zlato, tedy jakýsi všelék, který jej měl ochránit před nemocemi.

 Začátky prohlídek:

 Středověká mučírna – 21:00, 22:00

 Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny – 21:00, 22:30

Prohlídky je možné si předem zarezervovat telefonicky nebo emailem. Kontakt lze nelézt na webových stránkách zámku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám