Hlavní obsah

Noc kostelů ve Velelibech na Nymbursku ve znamení pěveckého sboru Hlahol

Novinky, Radek Formánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 24. května se konala v celé České republice Noc kostelů. Na Nymbursku se veřejnosti otevřela desítka kostelů. Výjimkou nebyl ani římskokatolický kostel sv. Václava ve Velelibech.

Foto: Radek Formánek

Vystoupení pěveckého sboru Hlahol

Článek

Již druhým rokem měli lidé možnost navštívit velelibský kostel v rámci Noci kostelů. V 18 hodin se rozezněly zvony a kostel byl symbolicky otevřen pro veřejnost. Návštěvníci si mohli prohlédnout interiér kostela s řadou uměleckých předmětů zhotovených předními pražskými umělci z druhé poloviny 19. století.

Následovala přednáška místního kronikáře Ing. Františka Formánka o historii současného kostela, který byl slavnostně vysvěcen a otevřen pro farníky z obcí Čilec, Dvory, Všechlapy a Krchleby v roce 1878.

Vystoupení pěveckého sboru Hlahol Nymburk

Zpestřením celého programu bylo vystoupení pěveckého sboru Hlahol Nymburk pod taktovkou dirigenta Ing. Tomáše Pergla. V nádherně ozvučeném kostele byla každá skladba tohoto souboru hlubokým zážitkem pro vřelé publikum.

Slavnost Noci kostelů pokračovala od 21. hodiny opětovným rozezvučením zvonů a přivítáním k noční prohlídce kostela. Vyprávění o historii předešlých dvou kostelů, které na tomto místě stály, přilákalo další posluchače.

Zájem veřejnosti o seznámení se s krásným interiérem vesnického kostela dává naději k vytvoření tradice Noci kostelů ve Velelibech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám