Hlavní obsah

Noc kostelů v Karviné odhalila jinak nepřístupná místa

Novinky, Milan Haluška

Stovky návštěvníků v pátek zavítaly do obou karvinských kostelů, kde byla připravena netradiční prohlídka a kulturní program, a to v rámci akce Noc kostelů.

Foto: Milan Haluška
Článek

Již před otevřením kostela Povýšení sv. Kříže se před vstupem na jeho věž stály fronty. Právě výstup na věž byl stejně jako v předchozích letech největším lákadlem. Po zdolání desítek kamenných schodů se lidé zastavili v mezipatře věže, kde jim průvodkyně ochotně prozradila historii kostela. Pro výstup do věže už pak stačilo zdolat jen pár dřevěných schodů. 

Ve věži se návštěvníci dozvěděli informace o čtyřech nových zvonech, které byly vyrobeny, dovezeny a zavěšeny v loňském roce. Lákal i výhled z oken věže na náměstí.

V kostele probíhaly prohlídky varhan, vzácných fresek, které byly objeveny při malování v roce 2011. Lidé si vychutnali i dva koncerty. První měl na starost Komorní sbor farnosti, druhý pak lákal na melodie současné křesťanské hudby.

Široké veřejnosti byl přístupný i kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech. Tento kostel je evropskou raritou, jelikož je v důsledku těžby uhlí nakloněn o 6,8 stupně, což je více než věž v italské Pise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám