Hlavní obsah

Noc kostelů: i malé kostely mají svůj půvab, záhady a legendy

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc kostelů, která byla zahájena v pátek 27. května, umožnila návštěvníkům vstoupit i do míst, která nejsou běžně přístupná. Jedním z nich byla věž kostela u sv. Jiřího v Plzni na Doubravce.

Foto: Jan Kaše

přednáška o historii kostela sv. Jiří

Článek

Kostel sv. Jiří se nachází v romantickém údolí na skalnatém ostrohu nad soutokem řek Mže a Úslavy. Po celé tisíciletí př. Kr. byla tato lokalita nepřerušeně osídlena různými národy a kmeny.

Za vším je Sv. Vojtěch

Snad právě proto zde útočiště hledala i křesťanská kultura. Podle kroniky Přibíka Pulkavy, která byla sepsána ve 14. století, se vznik kostela dává do souvislosti s návratem pražského biskupa Vojtěcha z Říma, který přivedl do oblasti Plzně (resp. Starého Plzence) skupinu benediktinských mnichů. Založení kostela by pak směřovalo do roku 992 po Kr.

Druhá verze hovoří o tom, že kostel je přestavěnou tvrzí, což by potvrzoval neobvyklý půdorys a opevnění. Tato teorie se ale jeví jako nejméně pravděpodobná.

Možná nebyl první

Podle odborníků nejvíce připadá v úvahu verze, podle níž byl kostelík postaven v době raně románské, přičemž již před tím zde mohla být obdobná stavba.

Každopádně první písemná zmínka pochází z roku 1361, kdy kostel prošel přestavbou v duchu gotického slohu.

Necitlivá rekonstrukce

Kostel byl v průběhu své historie několikrát slohově přestavován. V letech 1912 až 1913 však proběhla rozsáhlá rekonstrukce, která na jednu stranu pomohla zachránit kostel před totální rozpadem, ale na straně druhé při ní došlo ke zničení gotických maleb a nápisů.  

Pro návštěvníky kostela sv. Jiří byl u příležitosti Noci kostelů kromě bohatého kulturního programu, v němž nechyběla ani velice zajímavá přednáška J. Hajšmana o historii této církevní stavby, připraven i nevšední zážitek - výstup po úzkém schodišti na kostelní věž a nádherný večerní výhled na celé údolíčko. 

Noc kostelů má své opodstatnění - křesťanství spoluvytvářelo historii naší země i celé Evropy a od středověku bylo a nadále zůstává součástí naší společnosti.              

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám