Hlavní obsah

Nizozemský dechový orchestr SPON poprvé v Česku, zahraje i na zámku v Dobříši

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemský dechový orchestr SPON objíždí už pátým rokem evropská města s koncertním turné. Po Rakousku, Švédsku, Německu a Velké Británii absolvuje sbor letošní šňůru poprvé v České republice. V neděli 26. května vystoupí i v Zrcadlovém sále na zámku Dobříš. Vstupné na koncert je zdarma.

Foto: Archiv orchestru SPON

75 hudebníků představí na Dobříši výhradně české a nizozemské skladby, zazní ale i exotické melodie z Latinské Ameriky

Článek

Pětasedmdesát hudebníků představí na Dobříši výhradně české a nizozemské skladby, zazní ale i exotické melodie z Latinské Ameriky.

„Naše koncertní turné je rok od roku originál. Kompozice programu i dirigent se pokaždé liší, snažíme se totiž přizpůsobit repertoár zemi, ve které vystupujeme,“ uvedl Laurien Broekman z orchestru SPON s tím, že české turné povede dirigent Bram Soentjens.

Podle jejích slov nizozemský soubor letos vystoupí vedle Dobříše také v Plzni a v Mladé Boleslavi. „V koncertní ouvertuře zahrají hudebníci Karneval Antonína Dvořáka, diváci se mohou těšit také na moderní pojetí Variants on a  Moravian Hymn od skladatele Barnese s akcentem na české lidové melodie,“ upřesnil část programu se slovanskou tematikou Broekman.

Holandskou kulturu na koncertech zastoupí autoři jako Bernard Zweers, Rogier van Otterloo či Johan de Meij. Orchestr představí i hudbu z muzikálů nebo krátké „osvěžení“ v podobě jihoamerické melodie El Cumbanchero.

Kromě nezvyklého množství členů a rozmanitosti repertoáru je SPON unikátní také tím, že jeho členové pocházejí z různých koutů Nizozemska a pro každý projekt se složení orchestru liší. „Posiluje to možnosti nových členů rozvíjet své schopnosti a získávat zkušenosti,“ vysvětluje Broekman.

To, co podle ní všechny členy sboru spojuje, je nadšení a vášeň pro hudbu. „Jedenáct zkoušek na květnové koncerty absolvovali všichni členové zároveň vedle každodenních povinností a práce,“ potvrzuje tisková mluvčí nadace SPON, jejíž název v překladu (Stichting Project Orkest Nederland) zní Nadace nizozemského orchestru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám