Hlavní obsah

Nitra je půvabné město v kterémkoliv ročním období

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodlnou prohlídku slovenské Nitry turisté absolvují nejčastěji s regionální slevovou kartou, díky níž mohou využívat okamžité slevy v gastronomických, kulturních, sportovních i ubytovacích zařízeních. A cestou uličkami starého města mohou ochutnávat tradiční nitranskou medovinu, čokoládu i kávu.

Foto: Martin Havran

V Diecézní knihovně v Nitře, národní kuturní památce, která sídlí v prostorách Kněžského semináře je uloženo přes 66 tisíc knihovních svazků.

Článek

Při procházce pěší zónou, která je zdobená uměleckými díly v duchu Velké Moravy, si návštěvníci mohou prohlédnout hned několik historicky vzácných památek.

Například kopii historického bronzového meče, pět metrů vysoké hudební hodiny, pitnou fontánu, Svatoplukovy pruty a Svatoplukovo náměstí, které je centrem Dolního města. Kupecká ulice je zase ideální místo, pro vychutnání skvělé kávy.

Romantické uličky a tajemná zákoutí, okouzlující atmosféra středověku, to všechno obklopuje návštěvníky v historickém centru města. Najdete tady sochu Atlanta, kterému místní říkají Corgoň, také sochu knížete Pribina, Velký a Malý seminář a vzácnou Diecézní knihovnu.

Nikdo z návštěvníků Nitry rozhodně nevynechá dominantu Nitry, zdejší hrad, národní kulturní památku. Nitranský hrad je největší středověké opevněné sídlo. Přibyl tady i nový zajímavý objekt, který si turisté pochvalují, kavárna s unikátním výhledem na vrch Zobor.

Právě na tento kopec se mohou turisté také vydat. Dovede je tam patnáctikilometrový naučný chodník se sedmadvaceti zastaveními. Prvním zastavením mohou být například ruiny Zoborského kláštera, nejstaršího kláštera na Slovensku. Nejoblíbenější turistická trasa vede ke zdejší pyramidě a odměnou za výstup je překrásný výhled nejenom na Nitru, ale za příznivého počasí i do dalekého okolí.

Celá staletí byla Nitra centrem židovského života na Slovensku, a tak je logické, že zdejší synagoga patří k nejstarším na Slovensku. Díky skvělé akustice je ideální koncertní a výstavní síní Nitry. Ideální místem pro odpočinek a rodinné procházky je zdejší park, v jehož nejstarší části najdou děti atrakce a hřiště, také bludiště, farmářský dvůr i historickou žabí fontánu. Ani dospělí si nemusí odříkat svoje radovánky, chutě uspokojí Biskupský hostinec.

Na jednom ze sedmi pahorků najdou návštěvníci města další z turistických lákadel, a to nitranskou kalvárii s dvanácti kaplemi. Kalvárie není jenom ideální k procházkám, vyhledávají ji také lezci, kteří si tu vyzkouší svoje umění.

Dalším z turistických lákadel je samozřejmě také Muzeum v přírodě, které jako jediné prezentuje historii zemědělství na Slovensku. Ve skanzenu čeká na návštěvníky skutečný návrat proti proudu času, najdou tady někdejší pekárnu, mlýn i pálenici.

A když už bolí nohy, a přece jenom se ještě chce poznávat zákoutí města, je tu Nitranský expres, který jezdí každou celou hodinu od začátku května do konce září. Během jízdy se podíváte na nejkrásnější místa v centru Nitry, cestou přes Dolní a Horní město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám