Hlavní obsah

Neznámý mikroregion Hrotovicko láká na plavbu kolem Wilsonovy skály

Novinky, Anežka Valová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte turistický program na víkend? Chcete poradit? Jednou z možností může být návštěva mikroregionu Hrotovicko na Vysočině.

Foto: Anežka Valová

Vodní elektrárna Dalešice

Článek

Vyhlídková plavba lodí

Den můžeme začít vyhlídkovou plavbou na Dalešické přehradě. Ta funguje od roku 2012. Sportovnější povahy vyrazí na kole nebo pěšky. Loď proplouvá kolem „Hartvíkovické pláže“, Wilsonovy skály, hradu Kozlov. Trasa končí u Dalešické přehrady, kde se otáčí a jede zpět. Plavba lodí trvá (podle nástupního a výstupního místa) od 10 minut po 3 hodiny.

Využít se dají tyto lodní zastávky: Kramolín, Dalešice, autokemp Wilsonka, Třesov a Koněšín. K lodním zastávkám se dostanete i po vyznačených cykloturistických trasách.

Nejbližší nástupní místo je v Dalešicích (zhruba 5,5 km od Hrotovic – vzdálenost přímo k zastávce). Tato zastávka není přístupná autem, pouze pěšky nebo na kole. Od Dalešic je vzdálená 2 km. Další nejbližší zastávka je v Třesově (7 km od Hrotovic), nachází se pod Stropešínským mostem a parkování je 50 metrů od lodní zastávky.

Pohled z výšky

Dále budeme pokračovat na Rozhlednu Babylon (u Kramolína) nedaleko Dalešické přehrady (8 km od Hrotovic, 3 km od lodní zastávky Kramolín). Tato stupňovitá kamenná stavba na Zeleném kopci (491 m. n. m.) je druhou nejstarší rozhlednou v ČR.

Nápis nad vchodem dokládá, že byla postavena roku 1831 hrabětem Haugwitzem pro potřeby vyměřování tzv. stabilního katastru. Je vysoká 40 metrů a váže se k ní nedoložené tvrzení, že byla původně vyšší o dřevěné patro, stržené za prusko-rakouské války v roce 1866.

Prohlídka na zámku

Jestli výletu ještě nemáte dost a rozmýšlíte se, co dalšího navštívit v mikroregionu Hrotovicko, zamiřte k zámku ve Valči, který je vzdálený 6 km od Hrotovic. Zámek nabízí prohlídky interiéru nebo si můžete projít zámecký park, který se nachází v jeho bezprostřední blízkosti a také se občerstvit v zámecké restauraci.

Hradní zřícenina

V mikroregionu můžete navštívit také zříceninu hradu Holoubek (9 km od Hrotovic), kde se nacházejí pozůstatky středověkého hradu (původně Taubenstein). Založili ho páni ze Starče, na přelomu 14. a 15. století. Hrad se stal obávaným sídlem loupežníků.

Další možností je zaniklá středověká tvrz Mstěnice, která se nachází přibližně 4 km od Hrotovic. Ves byla zničena v roce 1468 uherským vojskem krále Matyáše Korvína při tažení na Třebíč.

Relax na závěr

Ti, co dávají přednost relaxaci před putováním po zajímavých místech, mohou využít wellness programu pro rodiče a děti ve Sport-V-Hotelu v Hrotovicích, který se uskuteční v sobotu 24. května od 10 do 12 hodin. Zde si mohou lidé zacvičit aquaerobik, zaplavat či relaxovat v sauně i whirlpoolu. Pro děti jsou připraveny soutěže.

Bazén slouží jak hotelovým hostům, tak i veřejnosti. Program s cvičením a soutěžemi bude probíhat ale jen v sobotu. Kdo neholduje bazénu, může si zde zahrát tenis, squash, bowling nebo navštívit laserovou střelnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám