Hlavní obsah

Netrpí jen lidé, pomoci má projekt hmyzích hotelů a komunitních zahrad

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netrpí jenom lidé, trpí i příroda. Dlouhodobé sucho, přemnožení hlodavci, v lesech řádí kůrovec. Téměř bez povšimnutí mizí hmyz, který má v přírodě nezastupitelné místo. Ubývá luk, travních porostů, stromů. Celorepublikový projekt na ochranu přírodního prostředí rozjíždí Kaufland hmyzími hotely.

Foto: Kaufland

Hmyzí hotel

Článek

Valně ubývá zejména včel, ale i ostatního hmyzu, kteržý opiluje i městské zahrádky, jichž je u nás mnoho. Hmyz obtížně hledá přirozený úkryt.

Vše je následek neuvážené lidské činnosti. Vadí mu znečištěné ovzduší a intenzivní údržba městské zeleně.

Budou stavět hmyzí hotely

Velkým projektem Kauflandu je výstavba hmyzích hotelů u svých prodejen. Úzce na něm spolupracuje s obecně prospěšnou společností Kokoza a její integrační dílnou. „Tímto projektem chceme podpořit biodiverzitu ve městech a zároveň edukovat děti, které si budou moci hotely snadno prohlédnout a seznámit se s jejich obyvateli,” uvedla Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Projekt byl spuštěn instalací hmyzího hotelu u nově otevřené prodejny v Rakovníku.

Mají i edukativní význam

Hmyzí hotely mají dřevěnou konstrukci. Vrchní prosluněná patra jsou vyplněna dutými stonky rákosu, provrtanými špalky a cihlami, které slouží zejména včelám samotářkám, čmelákům nebo pestřenkám. Ve spodních patrech jsou šišky, trouchnivějící dřevo, kůra a klacíky vhodné pro úkryty škvorů, slunéček, zlatooček či některých druhů brouků a motýlů.

Kaufland se zaměřuje i na edukaci dětí. Prostřednictvím dvou edukativních cedulí seznamuje s důležitostí hmyzu, fungováním hmyzího hotelu a charakteristikou jeho obyvatel. Kaufland loni otevřel i komunitní zahrady, v pražské Podbabě a v Kutné Hoře.

Tady si lidé z blízkého okolí mohou vyzkoušet zdarma pěstování zeleniny, bylinek i ovoce, a také kompostování. Je tu příjemné posezení a prostor pro grilování.

Další zahrady přibudou letos – v Horních Měcholupech v Praze, v Kladně, v brněnských Židenicích a Teplicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám