Hlavní obsah

Netradiční Vánoce v Kladském pomezí

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to opět tady. Bytem se line vůně čerstvě upečeného cukroví, která značí vánoční čas, na který se těší nejen děti. A k nim patří neodmyslitelně tradiční vánoční trhy, koncerty a další akce, na které se každý rok těšíme. Co ale takhle vyrazit na několik akcí, které nejsou příliš tradiční?

Foto: Jan Záliš

Adršpašské čertohrátky

Článek

Městys Velké Poříčí například zve 3. prosince na druhý ročník koncertu s názvem Rockový Wánoce II., který se koná v sále Obecního domu. Během večera se představí dvě poříčské kapely Warování a Sunday Jam, během jejichž vystoupení se můžete řádně vyřádit. 

Ve čtvrtek 8. prosince zavítejte do Kolárova divadla v Polici nad Metují, kde si pro vás Divadelní spolek Jiráskova divadla připravil pořad s názvem Hej, člověče boží na motivy lidových vánočních her. A pokud to osmého nestihnete, představení máte šanci vidět také 15. prosince v Červeném Kostelci.

A z divadla zase na koncert. Do Hronova můžete vyrazit na sedmý ročník Vánočního tulení. Koncert několika kapel se odehraje 9. prosince v sále Josefa Čapka. Letos vystoupí kapely Warování, Heebie Jeebies, Papaya Tyrkys a také známá legendární kapela Mňága a Žďorp.

V českoskalické sokolovně vás 10. prosince čeká bláznivá krimikomedie Madam Kolombová zasahuje aneb Kam zmizel ten diamant, kterou si pro vás připravil divadelní soubor Maska při TJ Sokol Česká Skalice. Hra pojednává o ukradeném diamantu. Případ si vezme na starosti poručík Colombo, ze kterého se vyklube madam Colombová.

Pokud byste přece jen chtěli prožít Vánoce trochu tradičněji, i pro vás máme několik tipů. Jedním z nich je Advent v Ratibořicích ve staročeském hávu, který se koná 1. – 4. prosince. Ve vánočně vyzdobeném ratibořickém kuželníku bude postaven malebný betlém, uvítají vás oživlé postavy a hrát bude tradiční muzika.

A kam jít postrašit děti? Přece do Adršpašských skal, kde se to díky Adršpašským Čertohrátkám bude 3. prosince hemžit čerty a možná přijde i Mikuláš. A co vás tam čeká? Plnění zábavných úkolů a her, opékání buřtů, něco na zahřátí a také medaile pro soutěžící.

Děti si také přijdou na své 9. prosince v Náchodě. Koná se zde tradiční vánoční show Sněhánky, která nabídne plno her a soutěží a připravena bude také tvořivá dílna. Kromě toho se můžete těšit také na doprovodný hudební program i vánoční trhy. Hudební třešinkou pak bude kapela Pískomil se vrací, která roztančí jak děti, tak i dospělé.

Od 19. prosince až do 1. ledna můžete v Malých Svatoňovicích navštívit tradiční vánoční výstavu s názvem Vánoce u Studánky, která se koná v malé sále kulturního domu. Čeká vás kouzelně vánočně vyzdobený sál, kde už ode dveří ucítíte vůni perníčků a uvidíte mihotající se světýlka rozsvícených betlémů.

A jak zakončit letošní rok? Protože vánoční svátky bývají pro mnohé z nás nejnáročnější díky obrovskému množství dobrot, doporučujeme na silvestra vyrazit do Havlovic. Poslední den v roce se zde totiž koná 43. ročník Silvestrovského běhu s trasami pro děti i dospělé.

Nejrůznějších vánočních akcí se v Kladském pomezí však koná mnohem více. Doufáme, že na některé z nich zavítáte. Všechny akce naleznete na stránkách v kalendáři akcí. Přejeme vám klidné prožití Vánočních svátků a mnoho sil do nového roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám