Hlavní obsah

Netradiční pohled na Irsko nabízí nově zahájená výstava v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Galerii Evropského domu v Plzni byla za přítomnosti zástupce irské velvyslankyně zahájena výstava s názvem Strangers to Citizens. K vidění jsou i fotografie překrásné irské přírody.

Foto: Jan Kaše

Irové byli výborní válečníci.

Článek

V úterý byla v Galerii Evropského domu za přítomnosti Thomase Bellewa, zástupce Velvyslanectví Irska v České republice, slavnostně zahájena výstava, která mapuje jedno ze složitých období Irska.

Mezi prvními odcházeli studenti

Již v první polovině 16. století začaly z Irska do kontinentální Evropy proudit první vlny uprchlíků, mezi nimiž převládali studenti. Během krátké chvíle pak na různých místech zakládají vlastní studentské koleje.

„Poskytovaly vzdělání kněžím, domov studentům medicíny a práv, podporovaly vojenské přistěhovalce a fungovaly jako komunikační centra. Jejich prostřednictvím proudily evropské myšlenky a zvyky zpět do Irska,“ věnuje se část výstavy irským studentům.  

Urychlení emigrace v 17. století

Na počátku 90. let 16. století byla většina Irska pod nadvládou anglické královské rodiny. Výjimkou byla provincie Ulster, která pokračovala v boji za nezávislost.  

„Mezi Irskem a kontinentální Evropou vždy probíhal pohyb lidí, myšlenek i zboží. Po roce 1600 se tento proces výměny zrychlil, když hluboké sociální, náboženské a ekonomické otřesy vyvolaly lavinovité přistěhovalectví Irů na kontinent,“ dočteme se v úvodu výstavy.

Úspěchy v různých oborech

Irští emigranti se snažili v kontinentální Evropě rychle začlenit do společnosti. Některým se dařilo lépe, jiným hůře.

„Evropské společnosti, které procházely modernizací, byly úrodnou půdou pro nadané Iry. Někteří obsadili významné posty v rakouské a španělské státní správě. Jiní dosáhli úspěchu v medicíně. Podnikatelé, jako například Denis O´Brien a John O´Kelly, zavedli v 18. století nové technologie do švédského průmyslu,“ uvádí se na výstavě.

Jedním z významných irských emigrantů byl i Ricardo Wall, který vytvářel politiku španělských Bourbonů a stal se dokonce španělským ministerským předsedou (1754-1763).

Udatní válečníci

Irové vynikali i na válečném poli. Byli zdatnými a udatnými bojovníky, vyhledávanými evropskými panovníky.

„Čím více irských důstojníků v rakouských službách, tím lépe… zřídka je Ir zbabělý,“ cituje výstava Františka I., manžela císařovny Marie Terezie.

Jedním z Irů ve službách rakouské monarchie byl Francis Maurice Lacy (1725-1801), který dosáhl v rakouské armádě hodnosti polního maršála. Po ukončení aktivní kariéry dohlížel na reformy vojenského systému. Patřil mezi oblíbence Marie Terezie i jejího syna Josefa II.

Na výstavě, která potrvá pouze do 27. září, můžete obdivovat i překrásné fotografie irské přírody a krajiny. Ty pořídil Marek Kubínek, pracující v Irsku jako barman.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám