Hlavní obsah

Neratovský kostel přestál ránu z panzerfaustu i demoliční výměry

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Rána z pancéřové pěsti ruského vojáka na konci války poslala kdysi významné poutní místo v Neratově do pekel. Plameny pohltily nádhernou církevní stavbu uprostřed lesů v hlubokém údolí Orlických hor. Krovy se zřítily, zdi praskaly.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel v Neratově v Orlických horách vstal z ruin

Článek

V německé obci Bärenwald, později Neratov, chtěli se záchranou pomoci i vojáci československé armády. Neuspěli.

Chyběly peníze na zboření

Ale neuspěli ani komunisti, kteří chtěli ten zapadlý kout v Orlických horách očistit od bludů, jako to kdysi činil jezuita Koniáš. Demoliční výměr na ruiny byl připraven, dokonce dvakrát, ale k úplné likvidaci kostela Nanebevzetí Panny Marie nedošlo. Paradoxně chyběly peníze, zbožné přání bezbožníků bylo, že kostel zanikne sám.

Naopak po roce 1989 se rozvalina začíná měnit pozvolna, nyní v rychlém tempu, před očima. Dva roky jsem tu nebyl a obnova obrovsky pokročila. Je to o víře, nejen té duchovní. Stačí se posadit pod prosklenou střechou na prostou kostelní lavici a zapomenout na svět mobilních operátorů tam venku za zdí. Přijde to samo, alespoň pro většinu z vás.

Mariánské poutní místo

Kdysi tu stála sklárna, dřeva i písku bylo všude dost, v Orlických horách měla sklářská výroba dlouhou tradici. Ještě v 60. letech jsme tu coby děti na táboře v Kamenci nacházely v potoce odpad z hutí, bylo to jako drahé kameny ukryté v bystřině. Sklárna vznikla kolem roku 1550. K ní později přibyla kaplička, z ní nakonec vznikl kostelík.

Mariánský kult se uchytil i zde, zázračná soška lákala tisíce věřících k poutím. Kostel z roku 1723 stojí ve svahu nad obcí, 20 metrů vysoký, 19 široký a 48 metrů dlouhý. Chrámová loď je strohá, nad oltářem visí mariánská vitráž, z boku lodi kovový kříž. Pojetí moderní, ale architektonicky skvostné, pořádají se tu různé kulturní akce, koncerty, akustika je prý výborná.

O kostele praví pověst, že tu strašil duch stavitele Reina, který se zřítil z lešení a zlomil si vaz. Nakonec museli zazdít dveře, kterými údajně duch v presbytáři chodil, a byl konec zjevení.

Pod kostelem ve svahu uvidíte malý hřbitov. Věže kostela jsou bez bání, jaké měl před zničením, ale náramně se stavbou ladí. Vedle svatostánku je pramen čisté horské vody, osvěžoval poutníky, osvěží i vás. Ves měla v roce 1930 130 domů s 519 obyvateli. Teď už je jich jen pár desítek.

Pokud někde platí rčení Práce jako na kostele, pak v Neratově je to ukázka přímo čítanková.

Pomáhají potřebným

V obci sídlí Sdružení Neratov, vzniklo v roce 1992 ve vysídlené pohraniční vsi. Jeho cílem je navrátit život vysídlené obci a obnovit poničené poutní místo smíření v Neratově, jehož poutní tradice sahá až do 17. století.

Hlavní oblasti činnosti Sdružení Neratov jsou: rozvoj plnohodnotného života v kdysi vysídlené osadě Neratov, obnova poničeného poutního místa smířeni, pomoc lidem s postižením a lidem, kteří jsou sociálně znevýhodněni - sdružení provozuje chráněné bydlení pro lidi s lehkým a středně těžkým mentálním postižením, chráněná pracoviště zaměstnávající lidi s různými formami postižení pomoc opuštěným dětem a dětem s postižením.

Reklama

Výběr článků

Načítám