Hlavní obsah

Neobyčejný Vánoční jarmark v Kostelci nad Orlicí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek prosince patří v Kostelci nad Orlicí již tradičně Vánočnímu jarmarku ve Sdruženém klubu Rabštejn. Svým zaměřením na podporu poskytovatelů sociálních služeb a jejich klientů, kteří prodávají vlastnoručně zhotovené předměty s vánoční tématikou, je to akce naprosto výjimečná.

Foto: město Kostelec n.O. (archiv)
Článek

Smysl jarmarku přiblížila Běla Kovaříčková z Odboru sociálních věcí v Kostelci nad Orlicí: „Naším hlavním cílem je umožnit poskytovatelům sociálních služeb prezentovat zde své služby a úžasné výrobky svých klientů, kteří se již od léta připravují a vyrábějí svíčky, keramické dekorace, ozdůbky na adventní věnce, andílky a spoustu jiných originálních dárečků, které budou prezentovat a prodávat 2. a 3. prosince v Kostelci nad Orlicí na SVÉM jarmarku.“

Všechny vystavovatele podle jejích slov spojuje jediné, a to je péče o seniory či osoby se zdravotním postižením, kterým se snaží ulehčit a zpříjemnit život ve svých zařízeních nebo při domácí péči. Výrobky, které s klienty vyrábí v rámci terapie či chráněných dílen, jsou opravdu originální a nejednomu návštěvníkovi jarmarku budou jistě zpříjemňovat čas vánoční.

A kdo se Vánočního jarmarku zúčastní? „O skvělou atmosféru, originální výrobky a prezentaci svých služeb se postarají Ústav sociální péče Kvasiny, Ústav sociální péče pro mládež Domečky a OS ORION z Rychnova nad Kněžnou, Centrum denních služeb – Domovinka z Kostelce nad Orlicí, Šťastný domov Líšnice, o. p. s., Domov důchodců Albrechtice nad Orlicí, Geriatrické centrum Týniště nad Orlicí, občanské sdružení CEMA Žamberk, OS Cvrček – Mateřské centrum Kostelec nad Orlicí a Centrum pro dětský sluch Tamtam, o. p. s. Praha,“ vystavila pozvánku veřejnosti paní Běla.

Akce má v Kostelci nad Orlicí tradici, a to díky Svazu postižených civilizačními chorobami, který dříve jarmark pořádal v místním Klubu seniorů. Poté vstoupilo do Vánočního trhu město.

„Před 4 lety nabídl Odbor sociálních věcí svoji pomoc, podporu i finance na zajištění této akce, přizvali jsme více poskytovatelů a jarmark „přenesly“ do Sdruženého klubu Rabštejn v Kostelci nad Orlicí,“ vzpomíná Běla Kovaříčková a pokračuje: „Můžeme konstatovat, že jarmark se koná díky hladké spolupráci odboru sociálních věcí a Svazu postižených civilizačními chorobami, díky podpoře vedení a úžasnému zázemí SK Rabštejn, díky finanční podpoře města Kostelec nad Orlicí, ale především díky účasti poskytovatelů sociálních služeb, bez nichž by postrádal smysl.“

Každoročně se pořadatelé snaží jarmark oživit něčím zajímavým. Letos se podařilo zapůjčit pěkné fotografie dvou klientů o. s. Péče o duševní zdraví, a tak věří, že se návštěvníci budou snažit vžít do osob s handicapem a dívat se jejich očima na přírodu kolem nás.

Kostelecký Vánoční jarmark bude zahájen 2. prosince a to tradiční formou v podobě krátké vernisáže, na níž vystoupí děti ze Základní umělecké školy v Kostelci nad Orlicí. Od 14.30 hodin se pak dveře otevřou všem, kteří můžou udělat radost sobě, svým blízkým, ale především klientům zařízení. Následující den (3. prosince) bude jarmark probíhat od 8 do 17 hodin.

Závěrečný vzkaz Běly Kovaříčkové, jedné z duší Vánočního jarmarku, je zároveň výzvou, aby si ve dnech 2. a 3. prosince našli lidé cestu do SK Rabštejn v Kostelci nad Orlicí: „Chcete-li se pozitivně naladit a cítit energii, kterou klienti vložili do svých výrobků, přijďte se podívat, ohodnotit a podpořit poskytovatele sociálních služeb, kteří působí na Kostelecku.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám