Hlavní obsah

Není to lék, ale může zmírnit nezaměstnanost – péče o zaměstnance a jejich vzdělávání

Novinky, Jaroslav Baďura

Odborníci předpokládají, že Moravskoslezský kraj nečeká vůbec lehká doba. Potíže v důlním průmyslu, ale i problémy hutí a pokles stavebních prací přivádí na úřady práce stovky nezaměstnaných. Toto číslo se může v příštím roce, kdy se očekává postupný útlum dolu Paskov, ještě znásobit.

Článek

Ukazuje se však, že firmy a zaměstnavatelé, kteří více než jiní v posledních letech investovali do technologií a do svých zaměstnanců, mají lepší výchozí pozici než společnosti, kde se na rozvoj tolik nedbalo.

„Špičkové technologie a vzdělávání jsou cestou ke konkurenceschopnosti,“ potvrzuje manažer Svazu průmyslu České republiky v Moravskoslezském kraji Petr Holica.

Jakkoli mohou manažeři středních i velkých firem namítat, že v době krize a boje o zakázky je těžké najít peníze například na zmíněné vzdělávání, jsou firmy, kde to dokáží a ještě si „sáhnou“ na peníze z evropských dotačních programů.

„Bez dotací by určitě naše vzdělávací politika nebyla tak rozsáhlá,“ říká například Ivan Demjan z ostravské společnosti TALPA-RPF. Firma se zabývá například bezvýkopovými technologiemi při pokládání kanalizace a dalších sítí, řezání vodním paprskem či odstraňováním ekologických škod. Firma zaměstnává okolo 135 lidí a klade důraz na vzdělávání.

„Stroj si koupíte lehce, ale vychovat a vyškolit člověka, aby ten stroj dobře obsluhoval a staral se o něj, to už dá více práce,“ říká Ivan Demjan. Tvrdí, že čím vzdělanější zaměstnance firma má, tím menší fluktuaci musí řešit. „Řada našich zaměstnanců na středních i vyšších postech prošla firmou od dělníka, má k firmě vztah, vyrostla spolu s ní,“ říká Ivan Demjan.

Své o tom ví například vedení Vojenského opravárenského podniku, VOP CZ v Novém Jičíně. Firma potřebuje neustále doplňovat stavy kvalifikovaných a šikovných svářečů, ti špičkoví se ve státním podniku, který nyní sází především na civilní program, o práci bát nemusejí.

V kartotékách nezaměstnaných na úřadech práce jsou tisíce nekvalifikovaných nezaměstnaných, ale o kvalifikované zaměstnance je ještě stále u řady firem nouze. I s tím počítají společnosti, které dbají na vzdělávání. Kvalifikovaný zaměstnanec, jehož firma navíc neustále vzdělává a školí, je stálejší a věrnější, než je tomu u pracovníků bez jakékoli kvalifikace a motivace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám