Hlavní obsah

Není řízek jako řízek, tím spíše ten festivalový

Novinky, Alena Kiedroňová
Aktualizováno

V Malé Morávce a její místní části Karlov pod Pradědem o víkendu 19. a 20. září provoní sály restaurací řízky všeho druhu. Tradiční vepřové, kuřecí či krůtí, ze zvěřiny, ryb, sýrů i zeleniny. Věhlas místního Festivalu řízků sem přivede jistě stovky zájemců.

Foto: Alena Kiedroňová

Kdo nevyhledává zrovna smažená jídla, zvolí patrně z jídelníčku něco přírodnějšího. Třeba jelení steak v Restauraci U Bohouše v Karlově.

Článek

Nevyplácí se s výběrem restaurace otálet, protože právě v čase gastronomických akcí bývá v rekreační jesenické obci volných míst u stolů poskrovnu a leckde musí labužníci prostě počkat, až se tabule pro ně uvolní. Přesto trošku překvapuje, že větší část šéfkuchařů letos  jídelníček pro řízkový víkend nevyvěsila, na internetu ho až na výjimky nenajdete. Musíte prostě přijet.

„Mám svého favorita, vím, kam se s rodinou vydám. Nezastírám ale, že mě přece jen mrzí, že nemohu brouzdat po internetu a vybírat z dobrot na jídelníčcích. Ráda se těším dopředu,“ řekla Alice Krčová z Olomouce, která si v Jeseníkách užívá týdenní pobyt s manželem a vnoučkem a právě sobota na Festivalu řízků má být krásnou tečkou za vydařenou dovolenou v Jeseníkách.

Prozraďme aspoň, čím chtějí oslovit kuchaři Hotelu Kamzík v Karlově své hosty, protože svůj jídelní lístek zveřejnili. Třeba z vepřového masa připraví řízky s česnekem, řízky v sezamu nebo trojobalu, Ondráš, vepřová játra v trojobalu, řízek naruby i řízek Kamzík nebo smaženou loštickou kapsu. Kdo má raději drůbež, může si tady dopřát kuřecí řízek Juráš, řízek naruby, v sýrovém těstíčku, přírodní i třeba smaženou kuřecí kapsu.

Kam se tedy o víkendu vypravit? V Malé Morávce do restaurací Pod Kapličkou, U Kovárny, Na Rychtě, Pohoda, do Penzionu Sofie nebo horských hotelů Brans a Kopřivná. V Karlově zavoní řízky v hotelích Kamzík, Karlov, Sauna, Roháč a U Bohouše, v Penzionu Aurum a Pizzerii Praděd.

A kdo se chce na tolik oblíbenou dobrotu těšit déle, než trvá cesta z parkoviště nebo z autobusové zastávky k jídelnímu stolu hospůdky, ten ať vystoupá na Praděd. V tamní Restauraci Praděd Vysílač v nadmořské výšce 1492 metrů nad mořem, která je nejvýše položenou celoročně provozovanou restaurací v České republice, budou křehké řízky chutnat o to více.

Reklama

Výběr článků

Načítám