Hlavní obsah

Nenápadná šumavská vesnice ukrývá téměř zapomenuté památky

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do malebného údolí nedaleko Sušice je zasazena malá obec. Okolní kopce poskytují překrásný a působivý výhled.

Foto: Jan Kaše

Podmokly u Sušice

Článek

Silný pramen

Když se vydáte ze Sušice směrem na Strašín, po několika kilometrech dorazíte do obce Podmokly.

„Původní jméno bylo Podmoky, pravděpodobně od slova ´podmokati´, neboť od lesa Katov stéká ku obci mnoho vody,“ dočteme se v Pamětní knize této obce.

Je pravda, že přímo v Podmoklech vyvěrá údajně již přes tři sta let silný pramen, který je vyveden do malé kamenné kašny u silnice. Někde se dokonce můžete dočíst, že jeho objevení se prý váže k místnímu židovskému osídlení. A další zdroj vody představuje zdejší potok.

Nemocný rabín

Právě Židé byli po staletí nedílnou součástí obce. Například v roce 1723 zde žilo deset židovských rodin (celkem 47 osob) a v 19. století tvořili polovinu všech obyvatel.  

„V útlé knize sepsané o dějinách obce regionálním historikem Milanem Pokorným, nalezneme nedatovanou legendu, podle které přišli židovští obyvatelé na podmokelský statek z Prachatic. Pověst vypráví o těžce nemocném rabínu prachatické náboženské obce hledajícím nový domov pro své souvěrce. Dobrosrdeční podmokelští se podle ní ujmou nejen rabína, ale také pronásledovaných prachatických Židů, za což jsou bohatě odměněni,“ uvádí Michal Chmelenský v knize Židovské komunity na Sušicku.   

Téměř zapomenutá synagoga

Synagoga, která se nacházela v dnešním č. p. 55, a není známo, kdy vlastně vznikla, sloužila k bohoslužbám do konce 19. století. Poté byla využívána k bydlení a její původní význam s postupem času upadl v zapomnění.  

„Ve 30. letech 19. století lemovaly židovské domy téměř celou hlavní cestu severozápadně od mostu přes podmokelský potok až na samotný kraj obce ve směru na Sušici. Převážně se jednalo o drobná obytná stavení... V té době již v Podmoklech existovala početná náboženská obec, disponující nejen vlastním hřbitovem, ale také synagogou, rituální lázní a školou,“ dočteme se v knize Židovské komunity na Sušicku.     

Rituální lázeň

Necelých dvě stě metrů od synagogy (poblíž potoka) se nacházela tzv. mikve, tedy rituální lázeň, která sloužila k očistě lidí nebo věcí. Jedná se o nádrž s přírodní vodou.

„Mikve by měla pojmout nejméně 762 litrů vody a měla by být dost hluboká, aby umožnila dospělému úplné ponoření. Ve starověkém Izraeli používali mikve kněží k rituální očistě před službou v Jeruzalémském chrámu,“ uvádí se na www.synagogue.cz.  

Překrásný výhled z louky pod židovským hřbitovem

Pokud se chcete potěšit úchvatným pohledem na Podmokly a především široké okolí, vydejte se k židovskému hřbitovu, který se nachází necelý kilometr od obce.

Budete sice muset překonat elektrické ohradníky, lemující zdejší louky s pasoucím se dobytkem, a také mírné převýšení. Oplátkou vám bude klid a nádherný výhled na tuto část Šumavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám