Hlavní obsah

Nemocnice v Mělníku dosáhla dohody se zdravotními pojišťovnami

Novinky, Lucie Zikmundová

Nemocnice Mělník při restrukturalizaci zdravotnické péče nepřijde o žádné oddělení. Dohody o spektru péče zařízení získalo na pět let s výjimkou ORL, které musí být do konce roku 2013 včleněno do společného lůžkového fondu chirurgických oborů.

Foto: Lucie Zikmundová

V mělnické nemocnici zůstane zachován stejný rozsah péče.

Článek

Mělnická nemocnice slouží pro spádovou oblast, kde žije 100 000 obyvatel. Chirurgie, ortopedie a gynekologie s porodnicí však využívají i lidé ze sousedních okresů, například z Prahy-východ a Roudnicka. Ročně mělničtí lékaři ošetří více než 12 000 hospitalizovaných pacientů.

Všeobecná zdravotní pojišťovna nabídla smlouvu na pět let pro všechna oddělení, pro ORL na jeden rok. „Péče tohoto oddělení zůstane v Mělníku i nadále zachována, změní se jen její organizace,“ vysvětlil ředitel nemocnice MUDr. Tomáš Jedlička. Nejpozději od roku 2014 bude fungovat jako součást společného lůžkového fondu jednodenní chirurgie a chirurgického oddělení. Ředitel potvrdil, že změny nepřinesou žádné propouštění.

V souvislosti s nadcházející změnou plánuje nemocnice rozšířit také ambulantní péči ORL. „Zejména chceme, aby se zkrátily čekací doby,“ říká ředitel. Část operativy se přestěhuje do pavilonu chirurgických oborů, část zůstane v současných prostorách. "Některé zákroky z oblasti ORL přesuneme do jednodenní péče,“ dodal Tomáš Jedlička. Stěhovat se bude muset také pohotovost ORL.

Nemocnice měla ještě na konci loňského roku 12 oddělení s 355 lůžky. "Restrukturalizací jsme sami v průběhu roku počet lůžek snížili o devět procent," řekl Jedlička. Dvacet lůžek akutní péče nemocnice vyměnila za lůžka následné péče na nově vznikajícím oddělení lůžkové rehabilitace. „VZP koncept odsouhlasila a se zaměstnaneckými pojišťovnami budeme jednat,“ uvedl ředitel nemocnice.

Snížení počtu akutních lůžek šlo přes všechna oddělení mělnické nemocnice, umožňuje jej vývoj medicínských technologií a postupů. Lůžkovou rehabilitaci nemocnice potřebuje, nebo přibývá pacientů po ortopedických a traumatologických operacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám