Hlavní obsah

Nemocnice Šumperk otevřela v Zábřehu nová lůžka následné péče

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budova bývalé zábřežské porodnice opět ožila. Nemocnice Šumperk v ní v úterý 6. března otevřela 23 nových lůžek komplexní ošetřovatelské péče. Díky desetimiliónové investici bude následná péče pro pacienty Olomouckého kraje zase o něco dostupnější. V budoucnu by nemocnice chtěla počet lůžek ještě navýšit.

Foto: Hana Szotkowská

V Zábřehu se personál stará o 23 pacientů. Do budoucna by se měl počet lůžek ještě navýšit.

Článek

„K myšlence otevřít další ošetřovatelská lůžka nás prakticky přivedla neustále rostoucí poptávka po tomto typu péče. Lůžka v naší nemocnici máme prakticky stále plná, proto nás napadlo otevřít další lůžka v budově bývalé porodnice a jsem rád, že se nám to i díky vstřícnosti zdravotních pojišťoven úspěšně podařilo,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Šumperk JUDr. Martin Polach s tím, že nemalý podíl na rostoucí poptávce po ošetřovatelské péči má i současný demografický vývoj v regionu.

Bývalá zábřežská porodnice je detašovaným pracovištěm ošetřovatelského úseku šumperské nemocnice. I v Zábřehu se bude personál soustředit na doléčení pacientů po proběhlém akutním onemocnění, úrazu či operaci, jejichž stav je klinicky stabilizovaný, ale vyžaduje ještě doléčení a ošetřovatelskou péči tak, aby se pacienti mohli vrátit zpět do domácího prostředí.

„Oddělení se soustředí zejména na pacienty se ztrátou soběstačnosti, zhoršením mobility, poruchami výživy a hydratací, pacienty s chronickými ranami vyžadujícími pravidelnou ošetřovatelskou péči, kterou nelze zrealizovat v domácích podmínkách,“ informovala hlavní sestra Nemocnice Šumperk Bc. Monika Žaitliková.

Dřív, než nemocnice do budovy nastěhovala nová lůžka ošetřovatelské péče, musela bývalou zábřežskou porodnici kompletně zrekonstruovat, dispozičně upravit a přizpůsobit imobilním pacientům.

„Vyměnili jsme elektroinstalaci, vybudovali nový rozvod kyslíku pro pacienty, nainstalovali nový systém spojení pacient – sestra a všude jsme položili novou podlahu. Taktéž jsme museli vybudovat nové sociální zázemí pro klienty, a to jak ve variantě pro imobilní pacienty, tak i pro ty, kteří jsou schopni samostatného pohybu. Vybudovali jsme zde také denní místnosti pro personál, a to jak šatny, tak sociální zázemí. V budově jsme museli vybudovat také nový výtah,“ vyjmenovává jednotlivé kroky celkové rekonstrukce správce šumperské nemocnice Ing. Martin Pelnář.

Bývalá porodnice byla v Zábřehu postavena v roce 1961. V budově se otevřelo porodnicko-gynekologické oddělení, do kterého byl tehdy jmenován primář MUDr. František Valnoha. Ve funkci primáře pracoval až do konce roku 1978 a z porodnice vytvořil na tu dobu velmi moderní oddělení, na kterém dovedl k úspěšným specializačním zkouškám celou řadu lékařů i sester.

V roce 1982 byla na dva roky budova uzavřena z důvodu nutných generálních oprav. Od roku 1984 spadala porodnice pod OÚNZ v Šumperku, a to až do konce roku 1990, kdy byla budova zprivatizována společností M – Via Nova, která zde provozovala porodnicko-gynekologické oddělení až do roku 2004, kdy byl provoz porodnice ukončen. Budovu koupili manželé Rýznarovi, kteří v prostorách otevřeli ambulance a jednodenní chirurgii. V loňském roce odkoupil objekt od manželů Rýznarových Martin Polach. Nemocniční lůžka se tak vrátila do bývalé porodnice po více než 12 letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám