Hlavní obsah

Nemocnice Šumperk otevřela novou poradnu, v nejtěžších situacích pomůže pozůstalým

Novinky, Hana Szotkowská

Poskytnout psychickou podporu, pomoc s přijetím ztráty blízké osoby nebo spolupracovat při přípravě pohřbu. To všechno nyní nabízí nová Poradna pro pozůstalé, kterou Nemocnice Šumperk otevřela na začátku prázdnin. V nemocničním prostředí jde o poměrně ojedinělý projekt.

Foto: Nemocnice Šumperk

Nová poradna pomůžeme nejen pozůstalým, ale i těm, kterým blízká osoba umírá a je proto třeba se s nastalou situací nějak vyrovnat.

Článek

Když Ondřeji Holainovi zemřela jeho žena, byla to pro něj obrovská rána. S manželkou žil přes padesát let. Jejich jediný syn žil navíc v Americe, takže na všechno najednou zůstal úplně sám. Nadto na něj začaly padat nepříjemné záležitosti okolo pohřbu, se kterými si vůbec nevěděl rady, protože organizační věci měla na starosti vždycky jeho paní. Dnes víc než s ročním odstupem času říká, že by novou službu Nemocnice Šumperk tehdy určitě uvítal. 

„V nové poradně pomůžeme nejen pozůstalým, ale i těm, kterým blízká osoba umírá a je proto třeba se s nastalou situací nějak vyrovnat. Pomůžeme nejen pozůstalým, kterým zemřel příbuzný v nemocnici, ale taky zájemcům z řad veřejnosti,“ říká Mgr. Lenka Topolanová, která pro poněkud nelehký druh práce musela absolvovat speciální kurz a následně kvalifikační zkoušky. 

Poradnu tak mohou navštívit lidé před ztrátou blízké osoby, bezprostředně po ní nebo i po delší době, kdy jim žal zabraňuje vrátit se do běžného života. Kontaktovat mohou Lenku Topolanovou také telefonicky na čísle 606 044 869 nebo přes email: lenka.topolanova@nemocnicesumperk.cz.

Nemocnice Šumperk nabízí od roku 2011 také duchovní služby, v rámci kterých se stará nejen o duchovní potřeby věřících, ale pomáhá i nevěřícím pacientům, kteří si potřebují s někým o své nemoci třeba jenom popovídat.

Reklama

Výběr článků

Načítám