Hlavní obsah

Nemocnice Podlesí zrekonstruovala arytmologický operační sál

Novinky, Lucie Drahošová

Nemocnice Podlesí v Třinci ve středu slavnostně otevřela zrekonstruovaný arytmologický operační sál. Jedna z největších investic posledních let třineckého zdravotnického zařízení, včetně nákupu dvou rentgenů, si celkově vyžádá více než 25 milionů korun, které nemocnice hradí z vlastních zdrojů.

Článek

„Díky modernizaci nyní disponujeme vyšší rozlišovací schopností přístroje s rozsáhlejšími projekcemi a kvalitnějším rentgenovým stolem, využit je každý metr prostoru na sále. Sál se tak stává univerzálnějším k použití u všech typů arytmologických operací na srdci včetně nejsložitějších výkonů prováděných pouze na dvou či třech pracovištích v republice. Podstatné je taktéž zvýšení bezpečnosti v rentgenové ochraně,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Podlesí MUDr. Radek Neuwirth, MBA, s tím, že na sále se týdně uskuteční zhruba 15 operací se zaměřením na léčbu poruch srdečního rytmu.

Projekt rekonstrukce arytmologických operačních sálů počítá celkem se dvěma etapami. V první etapě, která byla nyní úspěšně dokončena, byly provedeny zásadní stavební úpravy sálových prostor a výměna rentgenu, kdy starší přístroj z roku 2005 nahradil moderní Artis zee floor od firmy Siemens Healthineers. Chytré technologie nového rentgenového systému pomáhají lékařům optimalizovat dávky záření podle konkrétního vyšetření a pacienta.

Součástí rekonstrukce sálových prostor bylo vybourání několika příček, do kterých byla umístěna velkoformátová bezpečnostní skla s ochranou proti ionizačnímu záření.

„Vzniklo tak jednak nové pracovní centrum biomedicinských techniků, které bylo dosud umístěno přímo na sále. Jednak prostor, který bude využíván ke studijním a školícím účelům, umožní bezpečné a přitom přehledné sledování výkonů stážistům a dalším zdravotnickým pracovníkům, kteří se jezdí vzdělávat a školit na různé typy výkonů, a kteří tak nebudou muset sledovat celý jejich průběh přímo na sále,“ uvedl MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., vedoucí lékař Arytmologie Nemocnice Podlesí.

Při stavebních pracích byla provedena také rekonstrukce podlahových skladeb, do které byla umístěna nová kabeláž, a také kompletně rozebrány a následně vytvořeny stropové podhledy pro nový rentgenový přístroj a jeho komponenty. Operační sál je také nově vybaven antistatickou podlahou nebo moderním LED osvětlením s možností stmívání.

Celková výše investice do této první etapy byla 15 milionů korun. Během druhé etapy, která je plánovaná na konec letošního roku, se počítá s výměnou druhého rentgenu za nový typ a s dalšími stavebními úpravami druhého sálu. Investice této etapy přijde na více než 10 milionů korun. Tím by měly být prostory arytmologického komplementu Nemocnice Podlesí v Třinci kompletně zrekonstruovány a zmodernizovány.

Na arytmologických operačních sálech třineckého kardiocentra léčí nemocné s poruchami srdečního rytmu pomocí moderních technologií, především miniinvazivní léčbou, ročně se zde provede více než 750 implantací trvalých kardiostimulátorů a implantabilních kardioverter-defibrilátorů a více než 500 katetrizačních ablací a jako jedno z mála pracovišť v Česku provádí také složité, komplexní ablační výkony.

Reklama

Výběr článků

Načítám