Hlavní obsah

Nemocnice Podlesí v Třinci zkrátila objednací lhůty na magnetickou rezonanci na polovinu

Novinky, Radka Miloševská

O polovinu méně času čekají nově pacienti vyžadující magnetickou rezonanci v Nemocnici Podlesí v Třinci, která patří do skupiny Agel. Díky nadstandardnímu nasazení tamních odborníků z Oddělení intervenční radiologie a navýšení odpoledních směn zde nyní vyšetří dvakrát více pacientů.

Foto: archiv nemocnice

O polovinu méně času čekají nově pacienti vyžadující magnetickou rezonanci v Nemocnici Podlesí v Třinci.

Článek

Běžná čekací doba na magnetickou rezonanci v Moravskoslezském kraji přitom dosahuje při neakutních zdravotních potížích i tří měsíců.

I před zkrácením čekací doby byli radiologové v Nemocnici Podlesí v Třinci vysoko nad průměrem, co se objednacích lhůt týče, kdy se na vyšetření magnetickou rezonancí čekalo zhruba 8 týdnů.

„Při 3 až 5 odpoledních směnách jsme za rok 2018 vyšetřili 2 734 pacientů a nejčastěji šlo o vyšetření mozku a páteře. Od září 2019 realizujeme měsíčně 12 odpoledních směn a naším cílem bylo zkrátit čekací dobu na 3, maximálně 4 týdny, což se i podařilo. V prosinci nás trošku zbrzdí vánoční svátky, během nichž standardně poběží pouze pohotovostní provoz. Pacienti, kteří se budou objednávat po novém roce, už ale opět dostanou termín v řádu 3-4 týdnů,“ pochvaluje si MUDr. Marian Wierzgoń, primář oddělení intervenční radiologie Nemocnice Podlesí v Třinci, která je spádovým pracovištěm magnetické rezonance převážně pro okres Frýdek-Místek.

Průběh a doba vyšetření magnetickou rezonancí se odvíjí od vyšetřované oblasti, o kterou standardně žádá odesílající lékař, a od rozsahu případného onemocnění.

„Naše nejčastější vyšetření páteře trvá dvacet minut, vyšetření mozku, kolene, kotníku či ruky půl hodiny a více než hodinu vyšetření jater či břicha s aplikací kontrastní látky intravenózně, půl hodiny vyšetření mozku, kolene, kotníku či ruky a více než hodinu vyšetření jater či břicha s aplikací kontrastní látky intravenózně. K takovému vyšetření se musí pacient dostavit na lačno, nesmí jíst 4 hodiny před začátkem vyšetření, po vyšetření musí přijímat větší množství tekutin,“ radí primář MUDr. Marian Wierzgoń s tím, že k vyšetření bez podání tzv. kontrastní látky není třeba žádné přípravy.

Během vyšetření je však nutná spolupráce pacienta, který musí dokázat ležet na zádech nehnutě.

„Pacient se uloží na vyšetřovací stůl, který zajede s pacientem do vyšetřovacího prstence, tzv. gantry přístroje, což je tunel délky asi 200 cm a průměru asi 70 cm. Radiologický asistent spustí objednané vyšetřovací sekvence, eventuálně po dohodě s lékařem doplní další, aby vyšetření mělo co největší přínos. Během vyšetření má pacient možnost komunikace s vyšetřujícím personálem, nemůže-li vydržet ležet, je možnost vyšetření okamžitě přerušit,“ upřesnil primář s tím, že pacient musí být také schopen tolerovat stísněný prostor.

Vyšetření magnetickou rezonancí s poloviční čekací dobou je v kraji vzácnou raritou a mohou jej podstoupit pacienti i mimo spádový region. „Naše zařízení magnetické rezonance je přístupné všem, s jediným omezením pro děti, pro které není zřízeno pediatrické oddělení,“ dodal MUDr. Marian Wierzgoń.

Reklama

Výběr článků

Načítám