Hlavní obsah

Nejvýznamnější a nejkrásnější exponáty z hradů a zámků navštíví o víkendu jubilejní návštěvník

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvýznamnější a nejkrásnější exponáty z hradů a zámků celé republiky umožňuje zhlédnout výstava Hrady a zámky objevované a opěvované na Pražském hradu. Poté se exponáty vrátí zpátky, aby je mohli milovníci památek spatřit v autentickém prostředí. O víkendu se očekává návštěvník s číslem 60 000.

Foto: NPÚ
Článek

Putování tisíciletou historií českých zemí, deseti etapami reprezentovanými šesti sty nejvýznamnějšími a nejkrásnějšími předměty spojenými s hrady a zámky na našem území nabízí velkolepá výstava Hrady a zámky objevované a opěvované.

První část expozice uvádí návštěvníka do hlubin věků, do doby zachované pouze v mytologii a archeologických nálezech. Její perlou, nejvýznamnějším exponátem, je Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky ze 13. století, nejstarší zachovaná verze textu, v němž se objevuje praotec Čech, který přivedl svůj lid do země a po němž nesou Čechy své jméno.

Středověk, dobu hradů, jako jsou Přimda, Zvíkov nebo Pernštejn, Křivoklát, Trosky, pevnosti a zároveň sídla pánů ovládajících zemi ilustruje především tzv. karlštejnský poklad, soubor prvotřídního vybavení a liturgických předmětů hradu Karlštejn. O každodenních zápasech téže doby vypovídají mohutná karlštejnská vrata, jež pamatují i císaře Karla IV. Obrazy Mistra Theodorika a relikviář sv. Maura, cenná zlatnická památka z Bečova, nalezená při opravě hradu v osmdesátých letech minulého století, donutí k přemýšlení o věcech nadčasových.

Symbolem renesance, období přeměny hradů ve výstavné zámky obklopené zahradami a parky, je kovaná mříž zdobící studnu zámku v Jindřichově Hradci. Baroko zastoupí na výstavě Braunova alegorie Pýchy, barokní a klasicistní životní styl, kdy majitelé sídel shromažďovali umělecká díla a kuriozity z celého světa a předznamenávali tak vznik moderních galerijních sbírek, dokládají největší poklady a umělecká díla zámků Kratochvíle, Bučovice, Český Krumlov aj.

Ve druhé polovině 19. století se zámecké areály proměňovaly v centra hospodářských velkostatků, ale současně se stávaly rodovými památníky i vyhledávanými cíli romantických umělců, zachycenými například v deníku Karla Hynka Máchy. Moderní život ve starých kulisách doloží automobil Benz Karla V. ze Schwarzenbergu a překotné změny 20. století závěť prezidenta Masaryka, Plečnikovy plány úprav Pražského hradu i zápisy na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Výstava očekává o víkendu 60 000. návštěvníka

V pondělí 2. března přišel na výstavu návštěvník s pořadovým číslem 55 555. Národní památkový ústav mu za to věnoval roční rodinnou vstupenku na všechny památky ve své správě. 

Návštěvníka, který přijde jako šedesátitisící, v Jízdárně Pražského hradu čekají na konci tohoto týdne. Získá rodinnou vstupenku na všechny 104 památky spravované Národním památkovým ústavem. 

Sezóna, která znamená otevření bran většiny památek, začíná 1. dubna, případně první dubnový víkend; do té doby se do „svých rezidencí“ vrátí také výstavní exponáty, aby je mohli milovníci památek spatřit v autentickém prostředí. 

Výstava končí 15. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám