Hlavní obsah

Nejvýše položené evropské hlavní město najdete pod vrcholky východních Pyrenejí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že leží v oblacích, a uvěřit tomu není vůbec těžké. Andorra – knížectví na svazích východních Pyrenejí s nejvyšším vrcholkem měřícím 2946 metrů, naopak nejníže položeným místem Riu Runer v nadmořské výšce 840 metrů a také Andorrou la Vella - nejvýše položeným hlavním městem v Evropě (1010 metrů nad mořem).

Foto: Dana Ehlová

Městské termální lázně Caldea s moderní skleněnou špičatou budovou nedaleko nábřeží řeky Valira nelze hlavním městě Andorry přehlédnout.

Článek

Ano, Andorra, to jsou především nádherné hory, poskytující v létě úžasné možnosti k pěší turistice a v zimě lyžařská střediska, konkurující těm alpským.  

A historie? O vnitrozemském státečku uprostřed horských velikánů existují nejstarší písemné záznamy z 9. století v souvislosti s Karlem Velikým, který území Andorry osvobodil zpod nadvlády muslimských Maurů.

Samotný stát vznikl v roce 1278, kdy se francouzské hrabství Foix a španělské biskupství ze Seu de Urgell dohodly, že nad Andorrou budou bdít a chránit její zájmy společnými silami.

Začněme den návštěvou Andorra la Vella (Andorry staré) - metropole jednoho z nejmenších evropských států, která je pro změnu největším střediskem celého knížectví a centrem hlavního ze sedmi okrsků.  

Město leží v hlubokém údolí sevřeném horskými hřbety, je centrem politického, společenského a kulturního života země a žije tu zhruba 23 tisíc obyvatel. Protéká jím řeka Valira, na jejímž pravém břehu se nachází historické jádro, na levém bylo vybudováno hospodářské zázemí metropole s velkým množstvím obchodních domů, bank i sportovišť.

Hlavními tepnami města jsou Av. Meritxell a Av. Príncep Benlloch s obchody, restauracemi a hotely. První hlavní ulice je pojmenována po městečku Meritxell, kde se nachází dřevěná soška Meritxellské madony – patronky země, druhá po arcibiskupovi Benlloch i Vivó.

Z historických památek stojí za zmínku farní kostel Sant Esteve na náměstí Príncep Benlloch, jehož jádro tvoří věž a kaple sv. Ondřeje z 12. století a dnešní vzhled ovlivnila pozdější novorománská přístavba.

Křivolaké uličky staré čtvrti s romantickými zákoutími nás dovedou ke knížecímu paláci Casa de la Vall, nejznámější památce Andorry, zapsané do kulturního dědictví. Původně šlechtický dům byl postaven roku 1580 a dnes slouží především jako sídlo Generální rady, vlády a soudu. Zvnějšku pozornost poutá věž s břidlicovou střechou, uvnitř lze navštívit muzeum filatelie a obdivovat překrásné gotické fresky zdobící některé místnosti.

Okolí honosné stavby má parkovou úpravu a nabízí i vyhlídku na město. Doslova coby kamenem dohodil, se mimo jiné nachází andorrské „Wembley“, kde v roce 2005 bojovali naši fotbalisté v kvalifikaci na MS.

Z památek si je možné prohlédnout ještě kapli Sant Andreu nebo kostel Santa Maria del Fener.

A až budete historií nasyceni, čekají na vás městské termální lázně Caldea, k nimž je to z gotického centra zhruba dvacet minut chůze. Moderní skleněnou špičatou budovu nedaleko nábřeží řeky Valira nelze přehlédnout a vodních atrakcí všeho druhu, včetně vířivky, sauny a tobogánů tu objevíte mnoho.  

Po vodních radovánkách se s hlavním městem rozloučíme. Abychom však zážitky ještě umocnili, dopřejme si v pozdním odpoledni lehčí pyrenejskou túru.

Jedním z tipů je cesta ze střediska Pas de la Casahorskému jezeru Estany de Les Abelletes (2258 m) pod vrcholkem Pic Pedros (2715 m).

Pokud i vám bude tzv. „dopřáno“ a trefíte se do dne plného slunce, odraz kamenných štítů v průzračné modré vodě může být tím nejcennějším, co si z překrásné Andorry odvezete. 

Reklama

Výběr článků

Načítám