Hlavní obsah

Největší skleněná socha sv. Jana Nepomuckého stojí v Čepicích

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se sešli v sobotu 12. května v malé vesničce Čepice u Rabí, známé především vodákům sjíždějícím řeku Otavu, se stali svědky odhalení první skleněné sochy sv. Jana Nepomuckého na mostě přes tuto řeku.

Foto: Ivo Šašek

Českobudějovický biskup mons. Jiří Paďour při mši v Čepicích

Článek

Skleněnou sochu v životní velikosti (175 cm vysokou) vytvořila z podnětu kytaristy Lubomíra Brabce známá výtvarnice Vladimíra Tesařová, která je na Šumavě známa především svými uměleckými díly v kostele sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic. V současné době se pravděpodobně jedná o největší skleněnou plastiku tohoto světce na světě.

Socha je originální i svým zobrazením. Je vytvořena inverzně tak, aby svatému Janu Nepomuckému, svému patronu, viděli do obličeje nejen vodáci splouvající Otavu, ale i lidé přecházející nebo přejíždějící přes most v Čepicích. Skleněný reliéf je zasazen v ostění ze slatinské žuly, jež vytesal kameník Martin Mašek. Hvězdičky, které dílo doplňují, byly odlity ve zvonařské dílně Tomášková - Dytrychová. Na realizaci sochy přispěla celá řada sponzorů z pošumavského regionu i z celé České republiky.

Sv. Jan Nepomucký je mimo jiné i patronem Diecéze českobudějovické, pod kterou Sušicko spadá. Bývá nazýván stavitelem mostů mezi lidmi a národy.

Slavnostní odhalení sochy zahájil koncert dechové kapely Solovačka, kterým vítala příchozí na návsi v Čepicích. Z rodiště sv. Jana z Nepomuku bylo přivezeno Svatojánské světlo a poté se vydalo procesí z místního vodáckého tábořiště k čepické kapli sv. Antonína. Mše svatá před kaplí proběhla za přítomnosti českobudějovického biskupa mons. Jiřího Paďoura. Pan biskup následně požehnal i odhalené soše sv. Jana Nepomuckého. Odhalení sochy se kromě hlavního iniciátora Lubomíra Brabce zúčastnil i Daniel Hůlka. Celou akci doprovázel Sušický dětský sbor.

Poslední část slavnosti v Čepicích proběhla již po setměni a všichni přítomní byli svědky odplutí Svatojánského světla po Otavě do Prahy, kde v příštích dnech proběhnou Svatojánské barokní slavnosti Navalis. V rámci těchto slavností bude světlem přivezeným po vodě z Čepic zapálen 15. května oheň před barokním vodním koncertem na Vltavě.

Na Sušicku byla slavnost zakončena v neděli 13. května v kostele sv. Václava v Sušici Svatojánským koncertem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám