Hlavní obsah

Největší kostelní varhany světa jsou v Pasově, pro české turisty takřka za humny

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých padesát kilometrů je od hraničního přechodu Strážný do bavorského Pasova, kde v dómu sv. Štěpána jsou k vidění unikátní chrámové varhany, navíc pravidelně znějící na koncertech pro veřejnost.

Foto: Petr Hejna
Článek

Pasovské hlavní varhany se pyšní 17 974 píšťalami, hráč má k dispozici 233 registrů. Do devadesátých let 20. století byly uváděny jako největší na světě, dnes jsou třetí největší, nicméně jako chrámové stále vedou prim. Pro zajímavost - největší varhany jsou v koncertní síni pro 41 000 posluchačů v Atlantic City Convention Hall a počet jejich píšťal činí 33 112. U nás jsou největší varhany v olomouckém kostelu sv. Mořice.

Pozlacená kazatelna je dílem vídeňských mistrů z roku 1726, prostory trojlodního kostela jsou největším vnitřním barokním prostorem na sever od Alp. Bohatá štuková výzdoba a malby jsou věčným otiskem dovednosti Giovanni Battista Carloneho. Tento mistr se v Čechách podílel na přestavbě zámků Lednice, Valtice, Bučovice a Plumlov, stopy jeho práce najdeme ve vídeňském Hofburgu, Klostenburgu, ale i v Bratislavě nebo Trnavě.

Na nádvoří u severní stěny dómu je spousta náhrobních kamenů, mnohdy s charakteristickým motivem nezvratné smrti, napravo lze vstoupit do Trennbachovy kaple s náhrobkem biskupa a knížete Urbana von Trennbach.

Vánoční trh v Pasově popravdě není žádný zázrak, ač cestovní kanceláře tvrdí něco jiného - vcelku tuctový shluk stánků obehnaných plachtou, kde tak maximálně dva z nich stojí za pozastavení. V podstatě nejvíce neiritující jsou nikterak extrémně až tak typicky vánoční stánky se svařákem a půlmetrovými klobáskami. Rozdíl mezi tímto okresním přeborem a úchvatnou první ligou v Norimberku (video) by se v paralele na Cimrmanův Záskok, kde zazní zvolání: „Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnávat!“, dal jednoznačně obdobně ventilovat.

Koncerty v dómu se konají ve středu a v sobotu vždy od 12 hodin. Tu dobu jsou prostory dómu určeny pouze platícím návštěvníkům – na polední půlhodinový koncert si je třeba nachystat čtyři euro mince. Nelze tedy až tak jednoznačně tvrdit, že zde platí "za málo peněz hodně muziky…“

Parkování umožňuje spousta, rovněž pochopitelně zpoplatněných prostor ve městě - pro běžného solventností extrémně neoplývajícího našince je ideálním parkovištěm Innstadt parking vpravo za mostem přes Inn, kde půlhodina stojí pouhých 0,30 €, a až od 4. hodiny je počítáno po hodině a to za 1 €, což je podstatně výhodnější než jinde (pokud ovšem někoho neobtěžuje cca desetiminutová procházka od parkoviště k dómu se zelenými věžemi nad blízce zelenovodým Innem).

Procházku městem lze vzhledem k rozloze centra zvládnout vcelku rychle, v ulicích jsou jak kostely, tak krámky, některé uličky bezesporu evokují malebnost pražské Malé Strany.

A mnozí dozajista nostalgicky zavzpomínají na doby, kdy po pádu opony z železa, srpů a kladiv, a po nejistém čekání s ukrytými markami na hraničním přechodu uháněli dolů k jihu do města tří řek pořizovat WS kráječe, fritézy, kulmy a jiné nezbytnosti, které u nás tehdy ještě nebyly k mání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám