Hlavní obsah

Nejstarší záchod najdete na hradě Přimda

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vznešené to slovo vypadá. Prevet, šest liter jako by jméno bezhanného rytíře předznamenávalo, ale při převodu do staročeštiny je vymalováno. Výsernice je název onoho původně šlechtického zařízení, urozený zadek podpírající. Sedlák chodil na hnůj. Pán na prevet. Na Přimdě tento skvost popatříte.

Foto: Vratislav Konečný

Jednou z mála staveb, která po náletu nebyla zničena, je kostel

Článek

Obec Přimda leží nedaleko Rozvadova, hraničního přechodu, který kdysi vyvolával až euforické stavy, pokud se tudy podařilo vyjet za ostnatý drát. Nyní  tu stojí  tu komplex nepotřebných zařízení, s nimiž si nikdo neví rady. S  Přimdou si věděli naopak rady spojenečtí letci v dubnu 1945.  Po jejich strojích začaly střílet ustupující německé oddíly, odveta přišla vzápětí - zápalná munice spolu s normální zdecimovala Němce i většinu domů. Z obce se zachovalo málo, zůstal stát původně románský kostel svatého Jiří, kde v letech 1892-1894 sloužil jako kaplan Jindřich Šimon Baar, pokud toto jméno ještě  bloudí ve vašem povědomí. Zbytky románského hradu stojí na vrchu nad obcí, která je splácána z architektury stylu Co koho napadlo.

Cesta se táhne lesem, kolem mariánské kapličky, stoupání jest pozvolné a nikterak náročné. Na konci čeká hranolovitá věž s dotčeným záchodem v přístavku. Kdysi tu stával na skalním ostrohu hradbami v nepravidelném pětiúhelníku obklopený hrad. Založil ho přeshraniční markrabě Děpold II. Aniž se českého panovníka zeptal. Tenkráte to Přemyslovce ještě namíchlo a vytrhl zboží odklonit pod svou správu.  Přimda poté byla předním královským hradem, Karel IV., známý  to zástavce, vyjmul hrad spolu s 10 dalšími ze seznamu nabízených. Pohraniční pevnost sloužila také jako státní vězení, dvakrát pohostinnost okusil Soběslav II. Jednou i Přemysl Otakar II.

Roku 1336 se hrad ubránil i mocnému Ludvíku Bavorovi.

Pánové ze Švamberka tu vládli od poloviny 15. do konce 16. století, jejich erbovní labuť najdete na řadě  staveb v okolí. Kolovratové, jímž i nyní patří zdejší lesy, již přišli ke zbořenině, jejího romantického kouzla si všimli turisté koncem 20. let minulého století.

Tenkráte tu bylo sedm hostinců. Dva hotely, později přibyl i horský. U hotelu Pod Hradem na tabuli najdete zmínku, že tu ve středověku pobývala loupeživá banda, její příslušníky při vrhcábech pochytali královští a odtáhli je na popravu až do Prahy. Kdepak je rozvěšet někde po lesích, trest musí být exemplární. Prý byl na dost dlouhou dobu v kraji klid.

Nejvyšší soud byl šibenice, nižší instance třeba lámání nebo stětí. Nic se léta netáhlo, kam by král přišel. To by panovníkovi zůstal akorát tak prevet…  a kdo ho chce vidět, tak si vyšlápne na Přimdu.

Nyní má obec asi 1500 obyvatel. Cyklisti si tu přijdou také na své. Infocentrum malé, ale skvěle vedené.

Reklama

Výběr článků

Načítám