Hlavní obsah

Nejstarší budova města odkryla svá tajemství

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 26. února od 18 hodin proběhne pro širokou veřejnost prohlídka staré budovy Jednoty bratrské v centru Ústí nad Orlicí u autobusového nádraží a poté bude v jejím multifunkčním sále následovat diskusní večer, který poodhalí dávná tajemství této budovy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nejstarší zachovalá kamenná stavba ve městě vybudovaná v polovině 16.století.

Článek

Prostý jednopatrový dům poblíž Mírového náměstí je nejstarší kamennou stavbou ve městě. Byla vybudována v letech 1553 - 1555 jako sbor Jednoty bratrské a je zároveň jednou z nejstarších dochovaných budov sboru v Čechách.

Budova má i svou historickou cenu zobrazující vývoj společnosti. Od roku 1555 sloužila jako sbor Jednoty bratrské, která ve městě působila do konce 15. století. V roce 1626 byla zabrána vrchností - Lichtenštejny - a v roce 1668 se dostala do soukromých rukou jako obytná budova. V této době byla zároveň sídlem "soukenické faktori" a užívána k účelům zemědělského hospodářství.

Z tohoto důvodu byly provedeny drobné úpravy, kdy byla i snaha osekat symbol kalicha, který byl vysochán nad vstupními dveřmi. Toto se nepovedlo a zůstal patrný dodnes. Od roku 1901 je opět vlastníkem Jednota bratrská. To symbolizuje reliéf beránka s praporem v kartuši nad vstupním portálem.

V roce 1850 při vnitřních úpravách byl nalezen jednoduchý mosazný kalich, který při odchodu posledního kazatele sboru do exilu v roce 1626 byl zazděn do výklenku ve zdi. Byl odevzdán tehdejšímu majiteli, kterým byla katolická církev. Ta ho dala postříbřit a vrchní část pozlatit. Začátkem devadesátých let 20. století byl vrácen Jednotě bratrské.

Poslední větší oprava byla provedena v roce 2011, kdy pod dozorem Národního památkového ústavu barokní mansardová střecha dostala novou krytinu.

S celou historií budovy budou mít návštěvníci možnost se seznámit v cyklu diskusních večerů, první proběhne v úterý 26. února. Zároveň se uskuteční i prohlídka budovy, kdy se mohou na dvou místech odkryté omítky přesvědčit, jak vypadá kamenná-vepřovicová zeď z 16. století.

K prohlédnutí bude připraven také kalich, který byl v roce 2010 zapůjčen na výstavu Umění pražské reformace v Nové galerii na Pražském hradě, kde byl jednou z ukázek umění vzniklého v protestanském prostředí mezi lety 1380 - 1620. V letošním roce bude od měsíce května součástí výstavy v muzeu v Litomyšli.

Prohlídka bude ukončena seznámením s úpravami pro současné potřeby. Nový multifunkční sál slouží pro semináře, kulturní a výchovné akce zaměřené na děti a mládež. V budově dále sídlí Rodinné centrum Srdíčko, mládežnický Klub EXIT, nealkoholická kavárna s deskovými hrami a zdravý mléčný a ovocný bar Zambar. To vše obklopuje zahrada s dětským hřištěm a pracovním koutkem se včelími úly.

Reklama

Výběr článků

Načítám