Hlavní obsah

Nejmodernější ateliér široko daleko, historické Zemanovo studio prošlo rekonstrukcí

Novinky, Magdaléna Hladká

Zlínský historický ateliér, ve kterém natočil své největší filmy Karel Zeman, se dočkal kompletní renovace. Na otázky, k čemu má nově vzniklý prostor sloužit nebo jaké zázemí v něm filmaři najdou, odpovídá Martin Růžička, majitel střední filmové školy, v jejíž budově se ateliér nachází.

Foto: Creative Hill College

Z historického ateliéru Karla Zemana je dnes moderní filmové studio.

Článek

Jak velkou proměnou si ateliér prošel?

Studio má za sebou totální rekonstrukci. Z původního vybavení nezůstalo vůbec nic. K takto rozsáhlým úpravám nás motivovalo vědomí, že nároky filmařů jsou dnes jiné než za časů Karla Zemana. Našim záměrem bylo přetvořit toto historické místo v moderní ateliér, který odpovídá současné produkci – jak filmové, tak i televizní. A to se povedlo.

Odrazily se opravy i v rozměrech studia?

Posunutím příček jsme se dostali z původních 300 na 225 metrů čtverečních. Výška stropu zůstala zachována na čtyřech metrech. Díky novému uspořádání teď navíc můžeme prostor rozdělit na dva nezávislé ateliéry se zázemím pro maskéry, herce a vůbec pro celý štáb. Vznikla taky samostatná obrazová režie, střižna, pracoviště pro kolorování a zvukové studio. Ateliér je tak připraven na kompletní řetězec natáčecích a postprodukčních prací.

A co technické vybavení?

Studio je osazeno třistašedesátistupňovým green screenem a světelným parkem. Dokoupili jsme koleje, jeřáb i další techniku. Z hlediska televizní tvorby je pak v ateliéru k dispozici moderní streamovací obrazová režie, která umožnuje zpracovávat on-line přenos po internetu i síti LTE.

Pro jaký typ projektů je podle vás ateliér vhodný?

Řekl bych, že limitem studia je pouze jeho velikost. Prostor slouží primárně filmové škole, ale jsme připraveni nabídnout ho v rámci spolupráce i produkcím – ať seriálovým, filmovým nebo reklamním. Pro filmaře bude, myslím, nejdůležitější, že je prostor vybaven nejmodernějšími technologiemi. Aktuálně je to nejmodernější školní ateliér široko daleko.

Zmínil jste možnost spolupráce s filmaři. Jaké jsou její podmínky?

Na těch se domlouváme individuálně. Záleží na typu projektu i požadavcích produkce. Filmaři u nás mohou totiž využívat nejen ateliér, ale taky podporu při natáčení a určitou míru personální infrastruktury – např. studenty do asistentských profesí. Spolupráci jsme otevřeni. Stačí kontaktovat nás přes zlínskou filmovou kancelář.

Reklama

Výběr článků

Načítám