Hlavní obsah

Nejmladší brněnské lední medvídě je samička. Veřejnost může posílat návrhy jména

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páté lední medvídě, které porodila zasloužilá matka Cora 21. listopadu minulého roku, absolvovalo svoji první veterinární prohlídku. Její součástí bylo kromě povinného čipování a očkování i zjištění pohlaví. Ukázalo se, že jde o samičku.

Foto: Jiří Smutný

Křest bude 16. dubna 2016

Článek

Veterinární prohlídka proběhla podle plánu, neboť se tak děje vždy kolem čtvrtého měsíce stáří medvíděte. „Cora je ostražitá matka a dokáže instinktivně vycítit, že se něco chystá,“ říká chovatel Jaroslav Jasínek. „Musím být při jejím oddělování od mláděte velmi vynalézavý a někdy se to podobá taktickým manévrům. I letos nás před veterinární prohlídkou trochu potrápila, ale když jí pak během několika minut mládě vrátíme, uklidní se a je spokojená.“

Celá veterinární prohlídka trvala sotva 4 minuty, ale pro obě medvědice to byl silný stres. Mládě celou dobu řvalo tak silně, že to matka nemohla neslyšet. Naštěstí vše dobře dopadlo a Cora svého potomka zase přijala zpět k sobě.

Následující důležitou akcí bude volba vhodného jména. Jako obvykle může jméno navrhnout kdokoli a zapojit se tak do této akce. Tisková mluvčí Zoo Brno Monika Brindzáková k tomu uvedla: „Veřejnost nyní prostřednictvím našeho facebookového profilu zapojíme do výběru jména pro malou lední medvědici a z nejlepších nápadů vybere jméno kmotr(a), jehož (jejíž) jméno oznámíme příští týden. Výběr jmen uzavřeme 10. dubna ve 12:00 a křtiny proběhnou v sobotu 16. dubna.“

Reklama

Výběr článků

Načítám