Hlavní obsah

Nejlepší tanečníci ve stylech street dance a break dance se utkají o tituly mistrů ČR 

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tanečních soubojích (battles) se v sobotu 4. února v univerzitním kampusu v Brně-Bohunicích utkají nejlepší a nejúspěšnější tanečníci ve stylech street dance a break dance, kteří zde budou bojovat o tituly mistrů České republiky 2012.

Foto: Petr Krupička
Článek

Soutěž, pořádanou největší českou taneční organizací CDO, o .s., (Czech Dance organization), organizuje již podruhé taneční skupina B-Fresh. Přihlášeno je celkem 461 nejlepších dancerů z celé republiky, kteří se utkají ve 421 soutěžních disciplínách. Zcela nejobsazenější disciplínou bude street battle solo junioři, v níž se utká 116 tanečníků, a plno bude i v hlavní věkové kategorii street battle solo, kde bude bojovat 87 tanečnic a 35 tanečníků.

A na koho se můžeme těšit? Přijedou taneční špičky z celé ČR. Zcela nejsilnější zastoupení zde bude mít domácí klub B-Fresh, který do souboje vysílá 135 tanečníků, Magic Free Group Brno pak 52 tanečníků a TŠ Dynamic Brno 49 tanečníků. Představí se i BEAT UP Brno, T-BASS Hradec Králové, Free Morión, TŠ LOLA´S DANCE OLOMOUC, Street Busters, TŠ ROXTON,  A - STYL Liberec,  OOPS-a-DAISY CREW T-BASS PARDUBICE, ZKRAT, TC R.A.K., TŠ ROXTON, Mighty Shake Znojmo, Taneční klub UNCUT či Taneční škola Crazy Breakers.

Sobotní battles budou probíhat ve všech věkových kategoriích, v dětech a juniorech, v sólech budou soutěžit muži i ženy společně, dospělé ženy a muži pak budou tančit dema formou jamu zvlášť. Soutěže break dance se nerozdělují podle věku. Diváci však uvidí ji souboje crew versus crew (max. 10 tanečníků).

 „V těchto tanečních soubojích velmi záleží na freestyle a technické vyspělosti tanečníků, kteří se v prvním kole prezentují porotě demo formou. Porota pak vybere nejlepší sólisty nebo týmy a ti se následně utkají v battles, což je forma souboje proti sobě, kdy se jedna strana snaží svým tanečním projevem a triky zvítězit nad stranou druhou. Vítězí tanečníci, kteří dokáží s hudbou pracovat nejlépe a dokáží ji skvěle vyjádřit pohybem,“ stručně popsal formu soutěže Jiří Hubený, prezident CDO, o. s.

Battles probíhají buď formou vstupů, kdy má každá strana tři nebo čtyři vstupy, případně formou časového limitu, který je ve finále 10 minut. Velmi důležitou roli hraje speaker, který koordinuje taneční souboj tak, aby měly obě strany stejné podmínky, aby měly vstupy časově vyrovnané a aby nevstupovala do tancování jedna strana druhé apod. O postupujícím vždy rozhoduje porota, která veřejně ukáže svůj verdikt. V tomto případě, kdo dostane GAME OVER, v soutěží končí.

Battle je to nový soutěžní systém, který vychází z hip hop kultury a street dance, a kromě tanečníků, speakera a poroty je při těchto soutěžích velmi důležitý také diskžokej, který v případě street battle a break dance pouští muziku ve stylu break beat music, hip hop music či funky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám