Hlavní obsah

Nejlepší středoškolské pěvecké sbory se předvedou na Gymnasia Cantant v Brně

Novinky, Aneta Přadková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Brna se letos sjelo šestnáct sborů na 21. ročník celostátní hodnocené přehlídky Gymnasia Cantant. Ta začala ve čtvrtek zahajovacím koncertem Sbory sborům v Brně-Židenicích. Od pátečních 10 hodin budou sbory soutěžit v konventu Milosrdných bratří ve Vídeňské ulici. Soutěž je možné sledovat i na webu.

Foto: Aneta Přadková

Sbor Garrendo z Gymnázia a SPŠEI ve Frenštátě p. Radh. při zahajovacím koncertě Sbory sborům.

Článek

Všechny gymnaziální sbory, které se postupně vystřídají na pódiu, si vysloužily svůj postup do celostátní hodnocené přehlídky na základě výkonů v regionálních kolech. Ta se uskutečnila už v březnu v Praze, Brně a Orlové.

V Brně v pátek 10. dubna se předvedou sbory víceletých gymnázií z celé republiky, a to z měst Frenštát pod Radhoštěm, Vsetín, Hradec Králové, Uherský Brod nebo Havířov. O úspěšné umístění se budou snažit i dva brněnské sbory a tři sbory z gymnázií v Praze. Zastoupení mají také města Velehrad, Kadaň, Liberec a Tišnov.

Hodnocená přehlídka začíná v 10 hodin v sále Milosrdných bratří slavnostním zahájením. Sbory soutěžní kategorie by měly v rámci patnáctiminutového vystoupení předvést profesionální výkon a interpretovat povinnou skladbu. Tou je letos skladba Potom od Antonína Tučapského.

Přehlídku je kromě osobní účasti letos poprvé možné sledovat živě i na webu.

Celkové vystoupení, intonaci, rytmus a zvolený soutěžní repertoár hodnotí odborná porota, která poté rozřazuje sbory do pásem podle umístění a bodového zisku. Přehlídka sborů v sobotu končí kolem čtvrté hodiny odpolední. Slavnostní vyhlášení výsledků se závěrečným programem se bude konat v sobotu dopoledne v Besedním domě v Brně. Tentýž den mezi devátou a desátou hodinou dopoledne budou sbory zpívat pro město Brno na Mendlově náměstí a na nádvoří Nové radnice.

Organizátorem akce je občanské sdružení Gymnasia Cantant ve spolupráci s Gymnáziem Brno, Vídeňská 47. Kromě samotné přehlídky a pomyslné soutěže však organizátoři vyzdvihují hlavně příležitost pro sbory vzájemně se poznat, aby sboristé a též sbormistři získali dostatek motivace a energie do dalšího nácviku skladeb a měli nadále radost ze sborového zpěvu.

Hodnocená přehlídka se koná pod osobní záštitou ministra školství Marcela Chládka, hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a první náměstkyně primátora města Brna Kláry Liptákové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám