Hlavní obsah

Nejhezčí pohled na oceán je z letovisek Algarve

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Portugalsko není zase až tak daleko, abychom nemohli okusit jak chutná, jak voní, jak žije. A věřte, že chutná, voní a žije skvěle, neopakovatelně a po svém. Je tu mile a příjemně. Oblast Algarve v jižním cípu Portugalska, má mírné klima, nádherné pláže, modrozelené moře, hory a ulice plné květin.

Foto: Táňa Pikartová

Pláže mezi skalními útesy mají své kouzlo.

Článek

Také spousty zážitků, kterým nelze odolat, ať už je to safari, golf nebo surf a skvělá gastronomie. Jídla, nejčastěji z ryb, připravovaná s péčí a láskou si zamilujete.

Chloubou Algarve je Lagos. Jedna z jeho pláží, Praia da Dona Ana, je nejen nejoblíbenější Algarve, ale byla vyhlášena nejhezčí pláží Evropy. Ve zdejším přístavu kotví desítky rybářských lodí, které se sem s ránem vracejí s bohatými úlovky ryb.

V době zámořských objevů byl hlavní námořní základnou prince Jindřicha Mořeplavce, jehož pomník na náměstí připomíná jeho někdejší slávu. Právě odtud vyrazil mořeplavec Gil Eanes, který se jako první odvážil obeplout africký mys Bojador, jehož se mořeplavci obávali.

Trh s otroky

Rohový starý dům s arkádou na náměstí Republiky, který nemůže přehlédnout nikdo, kdo tudy prochází do malebného křivolakého Starého města, má historii poněkud pohnutou. V 15. století tady byl první trh s černošskými otroky v Evropě.

Městečko, které leží na útesech, se jmenuje Sagres. Typický kolorit nejzápadnější výspě Algarve dodávají jak typické obchůdky se zbožím z korku a ovčí vlny a hospůdky s rybím menu, tak také historická pevnost. I toto městečko je spojováno s princem Jindřichem Mořeplavcem. Už v 15. století tady zřídil námořní akademii. Tento cílevědomý čin městečko natolik proslavil, že se sem brzy začali sjíždět mořeplavci, stavitelé lodí, i kartografové. Studovali tady i nejznámější portugalští mořeplavci, Vasco de Gama, Fernão de Magalhães a Pedro Alvarez Cabral.

Výhledy na širý oceán a vysoké útesy jsou odsud úchvatné, stejně tak na mys svatého Vincenta, o kterém se říká, že je samým koncem Evropy. Také místní prodejci berou toto označení za své, když si na obchůdky píší například tento text: „Poslední vuřt před Amerikou“ a průvodci vám řeknou, že vlevo za oceánem je Afrika a vpravo Amerika.

Příroda byla k Algarve skutečně štědrá. Vítr, déšť a slunce vymodelovaly zdejší skály během staletí do neuvěřitelných tvarů oblouků, sloupů hlubokých jeskyní, které mnohdy vystupují vysoko z oceánu.

Skvělým zážitkem je ostrůvek Culatra v národním parku Ria Formosa. Chráněná svěží příroda se vzácným ptactvem a bujnou vegetací je místo, kam jezdí Portugalci odpočívat, ticho tu čas od času rozčísnou jenom zvuky mořských racků.

Mořská zoo

Cesta kolem bílomodrých nízkých domků s květinami dovede turistu až k jedné a jediné zdejší restauraci. Podávají se tu úžasné předkrmy podobné tapas a hlavní jídlo samozřejmě tvoří ryby.

Zábava má v Algarve mnoho podob. Nabízí se mořská zoologická zahrada Zoomarine s představením delfínů, tuleňů, lachtanů a dokonce i papoušků, také akvaparky, z nichž nejkrásnější je Slide vybudovaný kolem uměle vytvořené skály. Pro milovníky historie mohou být cílem římské vykopávky v letovisku Vilamoura. Další místní atrakcí je jeep safari, výlet do vnitrozemí Algarve do pohoří Monchique. Tato cesta otevřeným jeepem nepostrádá adrenalin ani poznání.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám